Je bent hier:
Stuitligging baby draaien of niet

Zwanger week 1 – 40


Een zwangerschap duurt ongeveer 40 weken. Iedere vrouw is anders en elke zwangerschap is verschillend. Het is een spannende periode voor jou en voor je lichaam. De embryo groeit in je buik uit tot een volwaardige baby.

Lees op onze handige zwangerschapskalender wat er in elke week van je zwangerschap gebeurt!

Hoeveel weken zwanger ben jij?

Meteen naar de week van jouw zwangerschap:

Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 5 Week 6
Week 7 Week 8 Week 9 Week 10 Week 11 Week 12
Week 13 Week 14 Week 15 Week 16 Week 17 Week 18
Week 19 Week 20 Week 21 Week 22 Week 23 Week 24
Week 25 Week 26 Week 27 Week 28 Week 29 Week 30
Week 31 Week 32 Week 33 Week 34 Week 35 Week 36
Week 37 Week 38 Week 39 Week 40

1 week zwanger

Deze eerste week weet je nog niet dat je zwanger bent of zwanger gaat worden! De meeste vrouwen worden halverwege de menstruatiecyclus zwanger, maar ook in de overige weken kun je zwanger worden. Om toch een goed houvast te hebben voor de berekening van je zwangerschap wordt er 40 weken gerekend vanaf de dag waarop je voor het laatst ongesteld bent geweest.

2 weken zwanger

Bij een vierweekse cyclus krijg je aan het eind van week 2 een eisprong. De eicel verplaatst van de eierstok naar de eileider en is klaar om bevrucht te worden. Het kan zijn dat er nog zaadcellen in de buurt zijn omdat je kortgeleden hebt gevreeën, maar ook als je nog gaat vrijen is de kans op bevruchting in deze periode het grootst!

3 weken zwanger

In week 3 versmelten de eicel en de zaadcel, en ze verplaatsen zich naar de baarmoeder. De baarmoeder beschermt de bevruchte eicel goed door de slijmprop te verstevigen, waardoor er een extra beschermde omgeving gecreëerd wordt.
Het is nog net te vroeg om een zwangerschapstest te doen, maar misschien voel je ‘ergens’ al dat je zwanger zou kunnen zijn! Voortekenen zijn (ochtend)misselijkheid en borsten die anders aan kunnen voelen.

4 weken zwanger


Vanaf het moment waarop je 1 dag overtijd bent, kun je een zwangerschapstest doen. Eindelijk weet je of je echt zwanger bent! Je lichaam is inmiddels rustig verder aan het gaan met de ontwikkeling van de bevruchte eicel. Het vruchtje heet nu officieel embryo en bestaat uit gedeelde cellen die zich verder gaan ontwikkelen.

Terug naar boven

5 weken zwanger

Je lichaam kan anders aanvoelen en je kunt last hebben van zwangerschapskwalen als misselijk zijn, gevoelige of pijnlijke borsten en verandering van smaak en geur. Je kunt bijvoorbeeld opeens last hebben van ‘ochtendgeuren’ (tandpasta, deodorant, parfum) in de trein op weg naar je werk – alles ruik je méér dan voor je zwangerschap.

6 weken zwanger

De embryo in je buik groeit hard door! Zo ontwikkelt je kindje in deze periode armen en benen. Het zal even duren voordat ze er echt helemaal zijn, maar het eerste begin is gemaakt: de embryo heeft vier bobbeltjes die verder zullen uitgroeien tot armen en benen van je baby.

7 weken zwanger

Het kindje in je buik is ongeveer 1 centimeter groot en de ontwikkeling gaat door. De basis wordt gelegd voor het gehoororgaan, zodat je baby vanaf halverwege je zwangerschap geluiden kan horen. Ook wordt er een begin gemaakt met de handen en voeten, inclusief vingers en tenen, van je baby.

8 weken zwanger


Er is een groeispurt geweest, want je baby is inmiddels 2 centimeter lang. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van botten en kraakbeen van je kindje. Omdat je baby volop groeit en in ontwikkeling is, kun je af en toe last hebben van je buik. Je baarmoeder groeit en dan voelt het in je lijf soms alsof er iets ‘in de weg’ zit. Jouw lijf moet ook steeds weer wennen aan de nieuwe veranderingen die plaatsvinden in je buik, dus dit is heel normaal.

Terug naar boven

9 weken zwanger

De aanleg voor de te groeien melktanden wordt gelegd. De tandjes zelf komen bij de meeste baby’s pas door als ze zes maanden oud zijn, maar de basis voor het melkgebit wordt nu gelegd. De embryo is 3 centimeter en jij kunt vanwege de veranderingen in je lichaam last hebben van (extreme) vermoeidheid. Geef eraan toe en neem rust als dat nodig is.

10 weken zwanger

Je baby maakt deze week een duidelijke ontwikkeling door rondom de ingewanden in de buik, zoals maag en nieren, én de hersenen. Het hartje klopt snel en je baby groeit lekker door met elke week zo’n twee centimeter! Jij gaat in deze periode voor het eerst naar de verloskundige om je kindje te laten controleren en informatie te krijgen over jouw zwangerschap.

11 weken zwanger

De organen groeien verder en je kindje is zelf inmiddels zo’n zes centimeter groot. Jij kan je gaan verdiepen in de verschillende soorten zwangerschapsbegeleiding die er aangeboden worden. Zo kun je bijvoorbeeld naar zwangerschapsgymnastiek, maar er is ook zwangerschapsyoga. Naast aan je lichaam werken, omgaan met de zwangerschap en voorbereiding op de bevalling kun je hier veel informatie krijgen én je ontmoet andere zwangere vrouwen.

12 weken zwanger


De baby in je buik werkt nu aan de reflexen. Binnenkort zullen de tenen van je baby van elkaar los komen en gaan ze bewegen. Ook de ogen bewegen vanaf nu, al blijven de oogleden gesloten. Hierachter vinden er namelijk nog ontwikkelingen plaats. De stembanden ontwikkelen zich ook in deze periode.

Terug naar boven

13 weken zwanger

Vrijwel alle organen en lichaamsfuncties zijn inmiddels ontwikkeld. Het hoofdje van je kindje is in verhouding nog net iets te groot voor het lijfje, maar daar wordt vanaf nu hard aan gewerkt. Je kindje groeit maar door en is inmiddels zo’n acht centimeter. Als het goed is, zijn de ergste zwangerschapskwalen nu een stuk verminderd en voel jij je weer wat beter dan de afgelopen weken.

14 weken zwanger

Je baby is nu ongeveer 60 gram en negen centimeter. Bij sommige zwangere vrouwen zie je in deze periode al een echte zwangere buik, terwijl het bij andere vrouwen nog weken duurt voordat er iets te zien is. Iedereen is anders en elke zwangerschap is verschillend.

15 weken zwanger

De foetus krijgt vruchtwater binnen door neus en luchtwegen. Dit is goed voor de ontwikkeling van de longen. Ondanks dat je kindje de ogen nog heeft gesloten, kan hij al wel licht opmerken. Met zijn elf centimeter is je kindje lekker verder aan het groeien.

16 weken zwanger


Het mondje opent af en toe om een voorzichtig begin te maken met leren slikken en zuigen. Ook beweegt je baby graag heen en weer in je buik. Veertien centimeter groot is hij al weer! Jij kan vanaf deze periode last krijgen van vergeetachtigheid, ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Wees gerust; dit verdwijnt vanzelf weer (bij de een iets sneller dan bij de ander, maar het komt echt weer goed!).

Terug naar boven

17 weken zwanger

De organen van je kindje werken steeds beter. Ook het hart doet het heel goed: dit pompt dertig liter bloed per dag rond. En dat terwijl je kindje inmiddels achttien centimeter lang is. De navelstreng wordt sterker. Voor jou is het tijd om wat rustiger aan te doen met bijvoorbeeld sporten. Probeer wat minder fanatiek te zijn en goed naar je lijf te luisteren.

18 weken zwanger

Je baby weegt nu ongeveer 150 gram en is zo’n twintig centimeter groot. Alles wordt geoefend in de baarmoeder, zo ook het uitplassen van genomen slokjes vruchtwater. Op deze manier worden de organen in werking gezet en leert je baby onbewust hoe drinken, het verwerken van het drinken en plassen werkt. De urine die hierdoor in de baarmoeder komt is normaal en geen reden tot zorgen.

19 weken zwanger

In deze periode staan de zintuigen van je kindje centraal. De hersenen zorgen ervoor dat er onderscheid wordt gemaakt tussen aanraking, beeld, gehoor, reuk en smaak. En wat ook leuk is: je kindje krijgt vanaf nu op zijn hoofd steeds wat meer haar. Tweeëntwintig centimeter inmiddels!

20 weken zwanger


Je bent halverwege je zwangerschap en je kunt nu de twintig-weken-echo krijgen! Hierbij wordt gecontroleerd of je kindje goed groeit, of de organen zich goed ontwikkelen en of er voldoende vruchtwater is voor je baby. Je kindje gaat lekker door met ontwikkelen en oefenen en krijg naast vruchtwater ook donshaartjes en huidcellen binnen. Ook dit hoort bij de ontwikkeling van de ingewanden. Je kindje poept dat wat hij binnenkrijgt na de geboorte weer uit.

Terug naar boven

21 weken zwanger

Gemiddeld is een baby in de eenentwintigste week van de zwangerschap zo’n zevenentwintig centimeter met een gewicht van ongeveer 380 gram. In deze periode ontwikkelt het gehoor zich meer en meer, zodat je kindje in de komende weken steeds meer geluiden buiten jouw lichaam zal horen. Hierdoor herkent de baby jouw stem en die van je partner direct na de geboorte al meteen.

22 weken zwanger

Fijne haartjes (lanugo) komen op het lijf van je baby om hem te beschermen en warm te houden. Je baby heeft namelijk nog niet voldoende vet om zichzelf warm te kunnen houden. Het kindje beweegt steeds meer en dat kun je ook gaan voelen. Verder is je kindje flink aangekomen in de afgelopen week, want het weegt nu al 440 gram bij een lengte van 28,5 centimeter.

23 weken zwanger

Het ademhalen wordt steeds meer geoefend. Dit betekent dat je kindje vruchtwater binnenkrijgt, maar dat wordt gewoon weer uitgeplast. Als je kindje zich verslikt, kan het de hik krijgen – en dat kun jij voelen! Je baby is inmiddels al 500 gram en ruim dertig centimeter lang. Zelf zul je merken dat je borsten zich gereedmaken voor het geven van borstvoeding. Af en toe kan er wat vloeistof uit komen; dit is heel normaal.

24 weken zwanger


Vanaf week 24 in je zwangerschap zijn veel organen van je baby al ver genoeg ontwikkeld om buiten de baarmoeder te kunnen functioneren. De longen zijn er echter nog niet klaar voor, dus die moeten zich de komende weken nog verder ontwikkelen. Je baby (560 gram en tweeëndertig centimeter) krijgt meer vet, waardoor hij zichzelf over zo’n zestien weken goed warm kan houden als hij de baarmoeder verlaat.

Terug naar boven

25 weken zwanger

Je zult merken dat de baby slaapt als jij beweegt en dat wanneer jij wilt slapen, de baby juist wakker wordt en lekker gaat bewegen in jouw buik. De baby slaapt elke dag wel zo’n twintig uur, dus jij kunt gelukkig ook nog af en toe slapen. Je baby groeit ook gestaag verder. In gewicht is je kindje weer lekker toegenomen; het weegt nu 650 gram en is ongeveer 32,5 centimeter.

26 weken zwanger

Deze week openen de ogen van je baby zich, nadat ze wekenlang gesloten zijn gebleven. Ook worden de longen getraind door het in- en uitademen te oefenen (nu nog zonder lucht in de longen, maar de beweging kan zich al goed ontwikkelen). Met zijn 720 gram is je baby weer wat zwaarder geworden. In lengte gaat de groei nu langzamer; je baby is nu drieëndertig centimeter lang.

27 weken zwanger

Het begint krap te worden in je baarmoeder, want je kindje is nu ongeveer vierendertig centimeter lang. Je baby trekt automatisch zijn beentjes op, zodat hij de komende weken nog lekker in de baarmoeder kan blijven. De vetlaag van je kindje wordt dikker en dat is fijn! Mocht je kindje nu al geboren worden, dan is er 80 procent kans op overleven, mede dankzij de vetlaag die het kindje goed warm kan houden.

28 weken zwanger


Je baby is nu 900 gram en je voelt de bewegingen van het kleintje in je buik heel goed. Vanaf nu is het ook mogelijk om voor het eerst contact te maken met je baby door middel van aanraking van de buik en geluiden. Af en toe gaan de ogen van je baby open. Bij 28 weken is een kindje in principe levensvatbaar. Mocht je kindje vanaf nu geboren worden (een premature geboorte), dan is het sterk genoeg om te kunnen overleven.

Terug naar boven

29 weken zwanger

Je baby oefent gezichtsuitdrukkingen en de hersenen groeien goed door. Hij weegt inmiddels zo’n 1100 gram en is ongeveer 36,5 centimeter groot. Je zit nu in het laatste trimester van je zwangerschap en daarom ga je vanaf nu tweewekelijks op controle bij de verloskundige. Zo kan je baby én kan jij goed in de gaten worden gehouden.

30 weken zwanger

Het is normaal dat je steeds meer kwaaltjes krijgt en dat je lichaam het steeds zwaarder krijgt tijdens de zwangerschap. Je baby is nu 1300 gram en achtendertig centimeter, dus je hebt heel wat om mee te slepen in je buik. Er is nu nog ruimte voor de baby om zich te bewegen en om te draaien in de baarmoeder, zodat je kindje het hoofd naar beneden kan richten (zo worden veruit de meeste baby’s geboren).

31 weken zwanger

Veel zwangere vrouwen ervaren kortademigheid in het laatste trimester. Dit is niet vreemd, want je baby groeit maar door en daardoor hebben jouw longen minder ruimte. Je baby is inmiddels negenendertig centimeter en weegt al anderhalve kilo! De nagels zijn ontwikkeld, de oren zijn verder ontwikkeld en je baby blijft maar draaien in je buik.

32 weken zwanger


Veertig centimeter en 1800 gram zit er in je buik. De hersenen werken en de zintuigen nemen alles waar. Ook jijzelf bent waarschijnlijk weer behoorlijk wat aangekomen. Je komt niet alleen aan vanwege het gewicht van je baby, maar ook alles eromheen weegt mee: de placenta, je toegenomen borsten, het vruchtwater en een hoger bloedvolume.

Terug naar boven

33 weken zwanger

Je baby groeit niet veel meer in lengte (hij is nu eenenveertig centimeter), maar in gewicht blijft hij toenemen (hij weegt nu ongeveer twee kilo). Je baby heeft een schedel die nog lekker flexibel is. Ook de botten bewegen nog. Dit is erg handig omdat je baby nog door het redelijk nauwe geboortekanaal moet.

34 weken zwanger

Je baby heeft nu zo veel vet dat het ruim voldoende is om te kunnen overleven als hij nu geboren wordt. Ook de longen en de nieren werken nu helemaal goed. Toch blijft je kindje de komende weken nog verder doorgroeien, dus het blijft niet bij de 2250 gram en 42,5 centimeter dat het nu is. Jij mag vanaf deze week officieel met zwangerschapsverlof, want het is zes weken voor de bevalling.

35 weken zwanger

Het hoofd van je baby ligt inmiddels in je bekkenholte. Zodra het hoofd vastzit achter het schaambeen is je kindje ingedaald. Indien je kindje (43,5 centimeter en 2500 gram) niet met het hoofdje naar beneden ligt, zal er geprobeerd worden door de verloskundige om het te draaien in je buik, zodat het alsnog in de beste positie komt te liggen. Tijdens de indaling oefent je baby steeds meer druk uit op je blaas, waardoor jij steeds vaker moet plassen.

36 weken zwanger


Vanaf nu ontwikkelen alleen de hersenen zich verder door. De rest van het lichaam van je baby is er klaar voor om geboren te worden! De komende weken neemt je baby nog wel in gewicht en een beetje in lengte toe. Hij is nu vijfenveertig centimeter en weegt 2900 gram. Probeer niet te veel verplichtingen te hebben tijdens je zwangerschapsverlof en zorg goed voor jezelf. Nu kan het nog, want na de geboorte zul je hoogstwaarschijnlijk alleen nog maar met je kindje bezig zijn!

Terug naar boven

37 weken zwanger

Vanaf zevenendertig weken zwanger mag je thuis bevallen als je kindje zich aandient. Je baby heeft niet veel ruimte meer in de baarmoeder, dus je voelt hem waarschijnlijk wat minder bewegen dan de afgelopen periode. Elke week controleert de verloskundige of alles nog goed gaat en of jullie klaar zijn voor de bevalling.

38 weken zwanger

Het duurt niet lang meer… De baby is nu officieel voldragen en is ongeveer achtenveertig centimeter en weegt 3200 gram. Doordat de baby is ingedaald, hebben je borst en maag weer wat meer ruimte. Het kan echter lastiger voor je zijn geworden om te wandelen omdat het hoofdje van je kindje nu tegen de bekkenbodem aankomt.

39 weken zwanger

Het moment van bevallen komt dichterbij of komt nu al. De darmen van je baby zijn bezig om de eerste ontlasting (meconium) te vormen. Deze bestaat uit ingeslikte donshaartjes en dode cellen. Deze ontlasting poept je kindje na de geboorte uit. GJe baby weegt nu 3300 gram en is zo’n negenenveertig centimeter.

40 weken zwanger


Ieder kindje is verschillend, maar gewikkeld genomen zijn de meeste baby’s bij de geboorte ongeveer vijftig centimeter lang en wegen ze zo’n 3400 gram. Is het je uitgerekende datum? De bevalling kan beginnen, maar het kan ook nog even duren. Slechts 5 procent van de vrouwen bevalt daadwerkelijk op de uitgerekende datum. Een zwangerschap duurt gemiddeld tussen de 38 en 42 weken. Het kan nu in elk geval niet lang meer duren, voordat je je baby in je armen kunt nemen!

Terug naar boven

http://upf-spain.org/clompt.html Comprare cialis online senza ricetta Italia Acheter Cytotec en ligne en France Comprar Diflucan online sin receta Comprar Cytotec Acheter Cytotec https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html