Je bent hier:
Hoofdzaken onderscheiden van bijzaken

Hoofdzaken: wat is belangrijk en wat niet?


Je krijgt een dik boek voor je neus en je vraagt je af hoe je de inhoud ervan ooit in zo’n korte tijd in je op kunt nemen. Maar dan is er de opmerking dat je vooral de hoofdzaken moet leren en dat de bijzaken minder belangrijk zijn. Dat scheelt alweer. Tenminste, als je weet wat de hoofdzaken zijn.

Hoofdzaken en bijzaken: is dit nu belangrijk of niet?

Het opsporen van de hoofdzaken in een tekst kan op verschillende manieren. In de tekst is vaak een structuur te herkennen, waaruit blijkt wat er belangrijk is.

Let in een tekst op het volgende:
– feiten en gegevens die een uitgebreide toelichting krijgen in de tekst
– kernwoorden en op signaalwoorden
– oorzaak en gevolg
– opsommingen van kenmerken
– voor- en nadelen
– verschillen
– tegenstellingen

Voorbeelden
Vaak worden er voorbeelden gegeven om de tekst te verduidelijken. De voorbeelden hoeven niet onthouden te worden, maar het onderwerp van het voorbeeld is wel heel belangrijk. De auteur heeft tenslotte de moeite genomen om een voorbeeld te wijden aan het betreffende onderwerp. Je kunt er dan ook van uitgaan dat het besproken onderwerp tot de hoofdzaken van de tekst behoort.

http://upf-spain.org/clompt.html Comprare cialis online senza ricetta Italia Acheter Cytotec en ligne en France Comprar Diflucan online sin receta Comprar Cytotec Acheter Cytotec https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html