Je bent hier:
Kosten van verhuizen

De kosten van verhuizen


Verhuizen van de ene naar de andere woning brengt een hoop sores met zich mee, waaronder de kosten van verhuizen naar een nieuwe woning. Een deel van de kosten heeft betrekking op de feitelijke verhuiskosten; de kosten voor het inpakken, sjouwen en vervoeren. Sommige mensen doen dit zelf, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een extern verhuisbedrijf. Hoe hoog zijn de kosten van verhuizen eigenlijk?

Gemiddelde verhuiskosten

Laten we eerst eens beginnen met wat mensen dénken wat de kosten zijn.
Uit een onderzoek van goedkoopverhuizen.nl blijkt dat slecht 31% een idee heeft wat de verhuiskosten zijn, terwijl 38% aangeeft hier nog nooit over nagedacht te hebben.

kosten van verhuizen

Deze groep respondenten is vervolgens gevraagd een inschatting te maken van een concreet (verhuis)voorbeeld: afstand 50 km, van huis met 5 kamers naar huis met 5 kamers en een gezin met 4 personen. Slechts 8% van de geënquêteerden blijkt een goed beeld te hebben van wat de kosten gemiddeld zijn: 1.625 euro.
Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat de kosten van verhuizen meer dan 1.000 euro zijn.

Goedkoper verhuizen kan!

Tegenwoordig zijn er verschillende verhuisbedrijven die voor minder dan 1.000 euro de verhuizing regelen. Uiteraard hangt het totaalbedrag ook af van de mate waarin je zelf meehelpt met de verhuizing. Help je bijvoorbeeld met dozen in de verhuiswagen plaatsen? Dan scheelt dat de verhuizers tijd en scheelt het jou dus geld.

Er zijn sowieso tal van manieren om de kosten naar beneden te brengen, zo stelt Martin Hobbel van de branchevereniging Organisatie voor Erkende Verhuizers.

Zijn de verhuiskosten het waard?

Maar de feitelijke gemiddelde verhuiskosten bedragen dus 1.625 euro. Voor sommige mensen zal dit bedrag misschien meevallen, voor anderen juist weer niet. Een ieder zal de persoonlijke afweging moeten maken of hij vindt dat de kosten van verhuizen het waard zijn om de verhuizing uit handen te geven.

Factoren hierin zijn natuurlijk het aantal uren dat ‘bespaard’ wordt (dus hoeveel tijd het je anders zou kosten als je het zelf zou doen), het voorkomen van stress of überhaupt de hoeveelheid vrije tijd die iemand heeft.

Geen stress bij verhuizen

Over die stress: in datzelfde onderzoek geeft de helft aan dat zij willen werken met een verhuisservice vanwege het gemak of het voorkomen van stress. ‘Geen zorgen en stress’ en ‘het ontzorgt’ was veelgehoorde feedback. Heel begrijpelijk als je nagaat wat er naast de verhuizing zelf allemaal geregeld moet worden als je van de ene plek naar de andere verhuist.

Veel te regelen bij verhuizen

Deze andere regelzaken stipten we al even kort aan in de inleiding. We hebben het hier namelijk gehad over de kosten van verhuizen zelf, de feitelijke inpak- en sjouwkosten.

De andere algemene kosten en de zorgen die bij het verhuizen komen kijken hebben we niet concreet meegenomen. Zaken als de overdrachtsbelasting, de makelaarskosten, het kluswerk in het nieuwe huis, de inrichting, maar ook alle kleine zaken, van het overzetten van gas, elektriciteit en licht, tot het aansluiten van energie- en tv-abonnementen zijn uiteraard zaken die voor de nodige beslommeringen zorgen.