Je bent hier:
Kledingkast opruimen

Kledingkast opruimen: kleding uitzoeken (stap 1)


Het is heel fijn als je je kledingkast opent en je direct weet welke kleding zich op welke plek in de kast bevindt. Is dat bij jou niet het geval? Geen paniek! Plancoach helpt je graag en biedt een handig stappenplan voor kleding uitzoeken. Hier vind je stap 1, op weg naar een opgeruimde kledingkast. Als het inmiddels behoorlijk lang geleden is dat je bezig bent geweest met je kleding uitzoeken en de kledingkast opruimen, zal stap 1 een eenmalige (soms flinke) tijdsinvestering zijn. Daarna kun je voor jezelf een maandelijks moment prikken om je kledingkast bij te werken, zodat je stap 1 in het vervolg kunt overslaan.

Stap 1 – Kleding uitzoeken: hoe begin je?

Voorafgaand aan deze eerste stap kun je jezelf de vraag stellen hoe het zover heeft kunnen komen. Waarom is je kledingkast een chaos en kun je vrijwel nooit een-twee-drie een outfit samenstellen? Volgens de bekende opruimcoach Marie Kondo uit Japan zijn hiervoor twee mogelijke oorzaken:

 1. Er zijn te veel kleren in de kledingkast.
 2. De kennis ontbreekt om de kledingkast te ordenen.

Je zult zelf moeten bepalen welke oorzaak op jou van toepassing is. De meeste mensen zullen meteen roepen dat ze echt niet te veel kleding hebben. Maar kijk eens goed naar je kledingkast voordat je geneigd bent om dit te roepen.

Oorzaak 1: te veel kleren in kledingkast

Een kledingkast chaos wordt heel vaak veroorzaakt door oorzaak 1. Als je te veel kleding in je kast stopt, vallen er soms al kledingstukken uit bij het openen van een kastdeur. Of de stapels met kleding op de planken zitten klem tussen twee planken, waardoor er nauwelijks beweging in de stapel met kleding te krijgen is. Doordat de kledingkast té vol zit, is het overzicht verdwenen. En dat is niet gek: als er geen ruimte is om orde te scheppen, is er geen orde mogelijk. Daar kun je op dit moment dus geen overzicht in aanbrengen. Tijd voor actie dus! Lees snel verder bij het kopje: Uitmesten & uitzoeken.

Oorzaak 2: kennis kleding in kledingkast ordenen ontbreekt

Heeft jouw kleding genoeg ruimte in de kast, maar ligt alles door elkaar en is het hierdoor chaotisch? Dan is oorzaak 2 wellicht op jou van toepassing: gebrek aan kennis om je kledingkast overzichtelijk in te delen. Hier is wat aan te doen! En je kunt zelfs sneller handelen dan degenen op wie oorzaak 1 van toepassing is. Jij kunt stap 1 verder overslaan en door naar stap 2!

Kledingkast uitmesten: alle kleding verzamelen

Het is tijd voor kledingkast uitmesten. Weet je hoeveel kleding je precies hebt en welke kledingstukken er in huis aanwezig zijn? Laten we de proef op de som nemen! Verzamel alle kleding die je hebt. En let op: het gaat om echt álle kleding. Dit is vaak meer dan je denkt omdat de kleding zich vaak ook op andere plekken bevindt dan alleen in jouw kledingkast. Controleer dus alle kasten, ladekasten en andere kastjes waar kleding van jou in kan zitten. ‘Leen’ je misschien nog wat kastruimte in de kast van je man of kind? Of hangt er ’tijdelijk’ wat kleding van jou aan de kapstok beneden? Zijn er haakjes in de badkamer waaraan kleding hangt? Hangt er nog kleding aan het wasrek te drogen of ligt er nog een stapel kleding in de strijkmand?

Kleding uitzoeken: sorteer kleding in categorieën

Als je alle kleding verzameld hebt, leg je alles in één kamer op de grond. Nu is het tijd om de kleding op te delen in categorieën, zodat het eerste overzicht gecreëerd wordt. Je kunt de volgende categorieën aanhouden, maar je mag uiteraard ook zelf (sub)categorieën maken:

 • bovenkleding – hemden
 • bovenkleding – shirt met korte mouwen
 • bovenkleding – shirts met lange mouwen
 • bovenkleding – truien en colberts
 • broeken
 • rokken en jurken
 • ondergoed
 • sokken, panty’s, leggings etc.
 • sportkleding
 • jassen, sjaals, mutsen, handschoenen

Heb je ook schoenen en accessoires in je kledingkast staan, liggen en hangen? Dan neem je die ook mee bij kledingkast opruimen. Ook in deze categorieën zul je wellicht te veel van hetzelfde soort in huis hebben, dus ga ervoor en zoek ook deze spullen uit!
Het uitmesten is gedaan, want je kast(en) is (zijn) leeg! Alles ligt nu op de grond en je hebt de kleding per categorie geordend. Hoe nu verder? Inderdaad: beslis welke kleding blijft en welke kleding weggaat.

Kleding uitzoeken: wat blijft en wat kan er weg?

Wees bij deze stap niet bang dat je geen kleren meer overhoudt omdat je voor je gevoel ‘alles’ weggooit. Bij het uitzoeken van je kleding is het belangrijk dat je alleen die kleding houdt die je ook daadwerkelijk nog draagt. Bij veel mensen is het zo dat ze een enorme stapel met shirts hebben, maar dat ze vooral de bovenste 7 shirts met grote regelmaat dragen. De rest van de stapel ligt maar in de kledingkast te liggen… Als je heel veel kleding binnen één categorie hebt, is het niet vreemd dat je soms niet eens meer weet welke kleding je ook alweer precies allemaal hebt. Kleding die onder op de stapel in de kast heeft gelegen – of misschien wel op een stapel áchter de stapel die je nog wel kon zien – kon je je wellicht niet meer herinneren.

Ga grondig te werk bij kleding uitzoeken

Ga grondig te werk en pak elk kledingstuk vast. Beoordeel of je het nog draagt of (op korte termijn) van plan bent te gaan dragen. Volgens Marie Kondo moet je jezelf de vraag stellen of je blij wordt van een kledingstuk. In dat geval mag het blijven. Dit is echter niet voor elk kledingstuk een handige stelregel, want er kan zeker kleding bij zitten waar je blij van wordt, maar die je toch eigenlijk niet meer draagt (te klein, te groot, te opvallend, te truttig, of wat voor reden dan ook). Maar toch ben je blij met het kledingstuk. Ga na of je er echt nog wat aan hebt.

Twijfel je? Dan kan de kleding weg

Twijfel je over een kledingstuk? Dan is het antwoord eigenlijk al duidelijk: het kledingstuk kan weg. Vind je dit te heftig om meteen zo te besluiten? Maak dan een twijfelstapel. Afhankelijk van de hoeveelheid kleding die op deze stapel belandt, kun je jezelf voornemen om – nadat je alle categorieën hebt doorlopen en alle overige kleding is uitgezocht – van deze twijfelstapel nog 3 kledingstukken te selecteren die alsnog mogen blijven.

Overtollige kleding wegbrengen

Heb je de vorige stap doorlopen? Dan heb je waarschijnlijk (een of) meerdere vuilniszakken met kleding die je niet meer draagt en die dus weggebracht kan worden. Er zijn verschillende mogelijkheden voor deze overtollige kleding. Je kunt de kleding die je niet meer zult dragen in een kledingbak voor het Leger des Heils stoppen. Deze kledingbakken staan vaak bij supermarkten of winkelcentra. Ook kun je je kleding naar een kringloopwinkel brengen, waar de kleding uitgezocht en verkocht zal worden. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de kleding die je wegdoet zélf te verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Let er in dit geval wel op dat je de te verkopen kleding in een andere ruimte bewaart dan de kleding die je wél houdt. Zo kan er geen verwarring ontstaan en zal er geen kleding van de wegstapel ‘per ongeluk’ weer in je kledingkast belanden.

Kleding uitzoeken voltooid?

Heb je al je kleding uitgezocht en overtollige kleding weggebracht of verkocht? Dan ben je klaar voor stap 2 in het proces van kledingkast opruimen!

http://upf-spain.org/clompt.html Comprare cialis online senza ricetta Italia Acheter Cytotec en ligne en France Comprar Diflucan online sin receta Comprar Cytotec Acheter Cytotec https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html