Je bent hier:
Kledingkast opruimen: kleding opbergen

Kledingkast opruimen: kleding opbergen (stap 2)


Stap 1 van het stappenplan voor kledingkast opruimen is voltooid! Dit betekent dat je je kleding hebt uitgezocht. Vaak hebben mensen dan nog maar een derde (!) van hun kleding over, wat veelal ruim voldoende is. Er was immers een hoop kleding in je kast aanwezig, die je nooit of zelden aanhad. In deze stap 2 geven we tips voor kleding opbergen. 

Overgebleven kleding opbergen

De kleren die door de selectie van stap 1 zijn gekomen, gaan we in deze stap opbergen. Hier zijn twee manieren voor:

  • ophangen aan een kledinghanger; of
  • opvouwen en op een plank of in een lade leggen.

Beide manieren hebben zo hun voordelen (en nadelen). Welke methode jij kiest voor kleding opbergen, hangt uiteraard ook af van de mogelijkheden die jouw kledingkast biedt. Als je alleen legplanken of lades hebt om kleding in op te bergen, dan ga je in deze stap alle kleding opvouwen. Heb je voornamelijk een hanggedeelte in je kast? Dan ga je je kleding aan kledinghangers ophangen.

Kleding ophangen: voor- en nadeel

Veel mensen kiezen het liefst voor het ophangen van kleding. Een voordeel is dat kleding op deze manier vaak sneller is opgeruimd dan wanneer je kleding opvouwt. Een nadeel is echter dat je door kleding op te hangen (veel) meer ruimte nodig hebt om al je kleding op te bergen. Het is uiteraard afhankelijk van de dikte van de kleding in je kast, maar je kunt vaak ruim twee keer zoveel kleding kwijt als je kleding opvouwt in plaats van ophangt. Indien je verwacht dat je niet voldoende kastruimte hebt, is het dus raadzaam om (een deel van je) kleding op te vouwen in plaats van alle kleding ophangen te kiezen.

Kleding opvouwen: voordelen

Het opvouwen van kleding heeft verschillende voordelen. Je houdt elk kledingstuk in je handen, je trekt het materiaal strak en haalt zo eventuele kreukels uit de kleding. Het is dus altijd een veel betere methode dan kleding zomaar in de kast te gooien. Daarnaast bekijk je elk kledingstuk (onbewust) dat je in je houden houdt. Zo valt je oog misschien op een slijtageplek of een rafel of een knoop die erg los zit. Door kleding op te vouwen check je dus ook meteen of je wellicht iets moet repareren aan je kleding of dat een kledingstuk binnenkort aan vervanging toe is. Tot slot neemt opgevouwen kleding, zoals hiervoor al genoemd, minder ruimte in de kast in dan opgehangen of ‘snel in de kast geworpen’ kleding (deze laatste ‘opruim’-methode zullen we niet behandelen ;)).

Kleding opvouwen: hoe pak je dat aan?

Veel mensen vinden het opvouwen van schone kleding geen leuke bezigheid. Stap 1 is dan ook om je einddoel in gedachten te houden: denk aan de keurig opgevouwen kleding die in je kast komt te liggen. Er zal overzicht en netheid ontstaan in je kledingkast! En dan komt nu de voor veel mensen waarschijnlijk nieuwe mindset: je gaat de kleding straks ‘staand’ opbergen. We zijn meestal gewend om kleding, net zoals in winkels, in grote rechthoeken te vouwen. De kleding wordt vervolgens gestapeld in de kast geplaatst, waardoor je nauwelijks kunt zien welke kleding je eigenlijk allemaal hebt liggen.
De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo vindt dat kleding ‘staand’ in een la of op een plank opgeruimd dient te worden. Op deze manier houd je goed overzicht en blijft je kleding zich goed voelen. Daarom gaan we de kleding compacter opvouwen, zodat deze straks staand in de kast geplaatst kan worden. Alle kleding wordt gevouwen als eenvoudige rechthoek.

Basisprincipe voor opvouwen van kleding:

  • Je start met de lange zijden van het kledingstuk; deze vouw je naar het midden.
  • De mouwen vouw je naar binnen toe. Hoe je ze vouwt maakt niet uit, zolang ze kreukvrij naar binnen gevouwen worden.
  • Pak nu een korte zijde van de rechthoek en vouw deze naar de andere korte zijde.
  • Daarna vouw je het kledingstuk in tweeën of in drieën.
  • Vouw de kleding net zo vaak totdat het kledingstuk de hoogte van de lade waarin je de kleding plaatst heeft bereikt. Zo kan de kleding straks rechtop geplaatst worden.

Heb je een kledingstuk opgevouwen, maar blijft het niet overeind staan? Dat kan gebeuren. Elke materiaalsoort en grootte van kleding vergt een net iets andere opvouwmethode. Soms moet een kledingstuk minder hoog opgevouwen worden, zodat het wel blijft staan. Op een gegeven moment zul je ontdekken welke methode werkt voor bepaalde kledingstukken.

Kleding opbergen in je kast

Als je alle kleding klaar hebt liggen om op te ruimen in de kledingkast, heb je een groot deel gevouwen kleding en een deel hangkleding. Er is namelijk altijd een deel van de kleding die beter op een kledinghanger past, zoals colbertjes, sommige rokken en jurken, pakken en jassen.

Kleding in hanggedeelte

Voor de kleding op kledinghangers geldt: hang de zware kleding (dit is kleding bestaande uit zwaar materiaal of kleding met donkere kleuren of lange lengtes) links in de kast en maak de kleding naar rechts toe steeds wat lichter (qua materiaal en/of kleur en/of kortere lengte). In de praktijk komt het er dan op neer dat de jassen in je kast helemaal links hangen, met daarnaast jurken, colberts, broeken, rokken en blouses. Dit is uiteraard een basisuitgangspunt, want afhankelijk van de ‘zwaarte’ van je kleding kan het bij jou een net iets andere volgorde worden. Voor het overzicht is het wel fijn om de kleding per categorie bij elkaar te houden, dus alle colbertjes bij elkaar hangen en niet opeens een rok of jurk tussen de colbertjes. De colbertjes zelf kun je ordenen van donker naar licht en tegelijkertijd van zwaar naar licht, dus ook van dik naar dun.

Nieuwe kledinghangers nodig?


Kleding in leggedeelte

De opgevouwen kleding orden je per categorie, dus bijvoorbeeld alle shirts met korte mouw komen bij elkaar te liggen/staan. Binnen deze categorie orden je de kleding op kleur, van donker naar licht. Zo blijf je ook bij opgevouwen kleding een goed en handig overzicht houden van alles wat je in de kast hebt liggen (‘staan’).

Alle kleding geordend en opgeruimd in de kast?

Heb je de stap van kleding opbergen voltooid? Dan is alle kleding opgeborgen in je kledingkast! De volgende stap helpt je bij het ordenen van je sokken, ondergoed en accessoires. Ben je klaar voor stap 3?

http://upf-spain.org/clompt.html Comprare cialis online senza ricetta Italia Acheter Cytotec en ligne en France Comprar Diflucan online sin receta Comprar Cytotec Acheter Cytotec https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html