Stap 1 is voltooid, dus je hebt je kleding uitgezocht. Vaak hebben mensen dan nog maar een derde van hun kleding over, wat vaak ruim voldoende is. Er was immers een hoop kleding in je kast aanwezig, die je nooit of zelden aanhad.

De kleren die door de selectie zijn gekomen, kunnen nu opgeborgen worden. Hier zijn twee manieren voor:

  • Ophangen aan een kledinghanger
  • Opvouwen en op een plank of in een lade leggen

Kleding ophangen: voor- en nadeel

Veel mensen kiezen het liefst voor het ophangen van kleding. Een voordeel is dat kleding op deze manier vaak sneller is opgeruimd dan wanneer je kleding opvouwt.

Een nadeel is echter dat je door kleding op te hangen (veel) meer ruimte nodig hebt om al je kleding op te bergen. Het is uiteraard afhankelijk van de dikte van de kleding in je kast, maar je kunt vaak ruim twee keer zoveel kleding kwijt als je kleding opvouwt in plaats van ophangt. Indien je verwacht dat je niet voldoende kastruimte hebt, is het dus raadzaam om kleding op te vouwen in plaats van voor hangen te kiezen.

Kleding opvouwen: voordelen

Het opvouwen van kleding heeft verschillende voordelen. Je houdt elk kledingstuk in je handen, je trekt het materiaal strak en haalt zo eventuele kreukels uit de kleding. Het is dus altijd een veel betere methode dan kleding zomaar in de kast te gooien.

Daarnaast bekijk je elk kledingstuk dat je in je houden houdt (onbewust). Zo valt je oog misschien op een slijtageplek of een rafel of een knoop die erg los zit. Door kleding op te vouwen check je dus ook meteen of je wellicht iets moet repareren aan je kleding of dat een kledingstuk binnenkort aan vervanging toe is.

Tot slot neemt opgevouwen kleding, zoals hiervoor al genoemd, minder ruimte in de kast in dan opgehangen of ‘snel in de kast geworpen’ kleding.

Kleding opvouwen: hoe pak je dat aan?

Veel mensen vinden het opvouwen van schone kleding geen leuke bezigheid. Stap 1 is dan ook om je einddoel in gedachten te nemen: denk aan de keurig opgevouwen kleding die in je kast komt te liggen.

En dan komt de voor veel mensen waarschijnlijk nieuwe mindset: je gaat de kleding straks ‘staand’ opbergen. We zijn vaak gewend om kleding, net zoals in winkels, in grote rechthoeken te vouwen. De kleding wordt vervolgens gestapeld in de kast geplaatst, waardoor je nauwelijks kunt zien welke kleding je eigenlijk allemaal hebt liggen.

De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo vindt dat kleding ‘staand’ in een la of op een plank opgeruimd dient te worden. Op deze manier houd je goed overzicht en blijft je kleding zich goed voelen.

Daarom gaan we de kleding compacter opvouwen, zodat deze straks staand in de kast geplaatst kan worden. Alle kleding wordt gevouwen als eenvoudige rechthoek.

Basisprincipe voor opvouwen van kleding:

  • Je start met de lange zijden van het kledingstuk; deze vouw je naar het midden.
  • De mouwen vouw je naar binnen toe. Hoe je ze vouwt maakt niet uit, zolang ze kreukvrij naar binnen gevouwen worden.
  • Pak nu een korte zijde van de rechthoek en vouw deze naar de andere korte zijde.
  • Daarna vouw je het kledingstuk in tweeën of in drieën.
  • Vouw de kleding net zo vaak totdat het kledingstuk de hoogte van de lade waarin je de kleding plaatst heeft bereikt. Zo kan de kleding straks rechtop geplaatst worden.

Heb je een kledingstuk opgevouwen, maar blijft het niet overeind staan? Dat kan gebeuren. Elke materiaalsoort en grootte van kleding vergt een net iets andere opvouwmethode. Soms moet een kledingstuk minder hoog opgevouwen worden, zodat het wel blijft staan. Op een gegeven moment zul je merken welke methode werkt voor bepaalde kledingstukken.

Kleding in je kast ordenen

Als je alle kleding klaar hebt liggen om het op te ruimen in de kledingkast heb je een groot deel gevouwen kleding en een deel hangkleding. Er is namelijk altijd een deel van de kleding die beter op een kledinghanger past, zoals colbertjes, sommige rokken en jurken, pakken en jassen.

Voor de kleding op kledinghangers geldt: hang de zware kleding (dit is kleding bestaande uit zwaar materiaal of kleding met donkere kleuren of lange lengtes) links in de kast en maak de kleding naar rechts toe steeds wat lichter (qua materiaal en/of kleur en/of kortere lengte).

In de praktijk komt het er dan op neer dat de jassen in je kast helemaal links hangen, met daarnaast jurken, colberts, broeken, rokken en blouses. Dit is uiteraard een basisuitgangspunt, want afhankelijk van de ‘zwaarte’ van je kleding kan het bij jou een net iets andere volgorde worden.

Voor het overzicht is het wel fijn om de kleding per categorie bij elkaar te houden, dus alle colbertjes bij elkaar hangen en niet opeens een rok of jurk tussen de colbertjes. De colbertjes zelf kun je ordenen van donker naar licht en tegelijkertijd van zwaar naar licht, dus ook van dik naar dun.

De opgevouwen kleding orden je per categorie, dus bijvoorbeeld alle shirts met korte mouw komen bij elkaar te liggen/staan. Binnen deze categorie orden je de kleding op kleur, van donker naar licht. Zo blijf je ook bij opgevouwen kleding een goed en handig overzicht houden van alles wat je in de kast hebt liggen (‘staan’).

Alle kleding geordend en opgeruimd in de kast?

Is alle kleding opgeborgen in je kledingkast? Dan is het tijd voor stap 3: het ordenen van je sokken, ondergoed en accessoires.