Je bent hier:
Babykleren uitzoeken

Babykleren uitzoeken: welke maat in de kast?


Babykleren uitzoeken is iets wat regelmatig moet gebeuren als je een kindje hebt. Baby’s groeien snel en dat betekent dat de kleding in de kast soms na enkele weken al niet meer past. Overzicht houden in de kledingkast van je baby is handig, want zo grijp je altijd een passend kledingstuk voor je kindje.

Babykleren uitzoeken: hoe beginnen?

Voordat je baby is geboren, heb je waarschijnlijk al wat kleertjes in de kast hangen in maat 50 en maat 56. Sommige baby’s kunnen na de geboorte al binnen twee weken in maat 56, dus dan is maat 50 al overbodig geworden. Misschien krijg je van de kraamvisite alvast kleding in wat grotere babymaten of heb je zelf inmiddels alvast wat kleding in maat 62 of 68 gekocht. De kast vult zich vaak sneller dan je verwacht had!

Hoe begin je aan babykleren uitzoeken? De makkelijkste stelregel is: wanneer je babykleren tegenkomt in de kledingkast die je kindje niet meer past, leg je de babykleren meteen apart. Zet bijvoorbeeld een leuke doos of een bak met een schattig printje in de babykamer en leg daar direct de kleding in die je baby niet meer past. Ook kun je ervoor kiezen om een plank, bijvoorbeeld helemaal onderin of juist helemaal boven in de kledingkast te reserveren voor te kleine babykleren.

Babykleren uitzoeken: bijhouden voorkomt veel werk

Door elke keer als je baby kleding niet meer past de kleding meteen apart te leggen, zul je merken dat de kledingkast goed op orde blijft. Nooit meer grijp je een kledingstuk dat al lange tijd niet meer past. Je hebt hooguit een kledingstuk te pakken dat nog net te groot is voor je kindje, maar daar zal hij snel genoeg in passen!

Deze methode zorgt ervoor dat het echte babykleren uitzoeken nauwelijks tijd kost. Bijhouden van de passende maten in de kast zorgt ervoor dat je niet eens in de zoveel maanden de hele kast door moet nemen om alle kleding door te spitten.

Babykleren uitzoeken: elke paar weken of maanden uitzoeken

Het is uiteraard ook mogelijk om er toch voor te kiezen om elke paar weken of maanden een middagje babykleren uitzoeken te plannen. Je haalt de babykleren uit de kast die je kindje niet meer past en je ordent meteen de overige kleren op maat of grootte. Zo weet je dat de kleren die links hangen op dit moment perfect passen en dat hoe verder je naar rechts gaat in de kledingkast, de kleding groter wordt.

Wat te doen met babykleren die niet meer passen?

Na het babykleren uitzoeken kun je de kleding die niet meer past in een doos bewaren en bijvoorbeeld tijdelijk op zolder zetten. Heb je geen zolder? Zet de doos met te kleine babykleding dan in een kast of boven op de kast. Ook kun je ervoor kiezen om de te kleine babykleding weg te geven aan een vriendin die net moeder is geworden of inleveren bij een kringloopwinkel. Wil je nog wat geld verdienen aan de babykleding? Plaats de te kleine kleding dan op een website voor tweedehandsspullen. Je kunt de kleding bijvoorbeeld als setjes te koop aanbieden (broek en trui) of pakketjes maken (vijf rompers in maat 56 of 4 shirts met lange mouwen).

Leuke nieuwe babykleren