Je bent hier:
zelf-haar-knippen-thuis

Zelf haar knippen thuis: hoe doe je dat?


De meeste mensen kiezen ervoor om naar een kapper te gaan als ze hun haar willen knippen. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor zelf haar knippen thuis. Nu de kappers tijdelijk gesloten zijn, is het extra handig om een eigen knipset in huis te hebben. Wil je weten hoe je zelf haar knippen thuis kunt doen? Lees onze tips en je bent binnen de kortste tijd zelf een volwaardig thuiskapper!

Zelf haar knippen: benodigdheden

Om thuis te starten met zelf haar knippen van je man, vrouw en/of kinderen heb je een aantal benodigdheden nodig.
Wat heb je echt nodig voor zelf haar knippen?

  • speciale (kappers)schaar (niet de standaard huis-tuin-en-keuken-schaar!);
  • kam;
  • tondeuse met opzetstukken;
  • eventueel een kappersmantel, ter bescherming van de kleding van je kappersklant.

Kappersset voor zelf haar knippen thuis

Het makkelijkste is om een kappersset aan te schaffen, want hierin vind je alles om zelf aan de slag te kunnen. Zo’n knipset hoeft helemaal niet duur te zijn. Twee keer thuis knippen en je hebt de kosten van de kappersset er al uit!


Wil je alleen de puntjes en eventueel een pony bijknippen? Dan heb je genoeg aan een (kappers)schaar:

Wil je het zelf haar knippen thuis er professioneel laten uitzien? Kies dan voor een kappersmantel:

Je eerste kappersklant

Als je de knipbenodigdheden in huis hebt, dan kun je je eerste ‘kappersklant’ in de stoel zetten. Ga er niet van uit dat je direct het talent hebt van een professionele kapper, dus begin voorzichtig en rustig. Vraag aan je man, vrouw of kind of hij/zij het goed vindt dat jij zijn of haar haar knipt. En vertel erbij dat je het voor het eerst doet, dus dat het resultaat er waarschijnlijk niet zo uit zal zien als na een kappersbezoek. Dit is handig om te benadrukken, zodat eventuele teleurstelling wordt voorkomen.

Haar knippen thuis: aan de slag!

Als je de eerste keer met een kappersschaar in je handen staat, is het raadzaam om niet direct een geheel nieuwe coupe te willen fabriceren bij je kappersklant. Houd het simpel en kies voor een veilige knipbeurt. Zodra je meer ervaren bent, kun je af en toe wat meer gaan experimenteren. Maar voor nu is het verstandig om te kiezen voor het bijpunten van de reeds bestaande coupe.
Bekijk het kapsel van je kappersklant. Ben je normaal gesproken aanwezig als de persoon die nu in jouw kappersstoel zit naar de kapper toe gaat? Dan weet je waarschijnlijk hoe het kapsel geknipt wordt. Maakt de kapper gebruik van een schaar of een tondeuse? Probeer dit op eenzelfde manier aan te pakken.

Knippen: speel op safe

Als je niet weet hoe het kapsel van jouw ‘klant’ bij de kapper geknipt wordt, dan speel je op safe. Bij een kapsel met tondeuse betekent dit dat je eerst kiest voor het grootste opzetstuk. Zo kan er weinig misgaan en kun je ervaren of en hoeveel haar er met het opzetstuk verwijderd wordt. Waarschijnlijk kun je al snel een iets kleiner opzetstuk pakken, maar doe dit rustig stap-voor-stap.
Heb je te maken met een langer kapsel, waarbij een schaar nodig is? Probeer dan eerst overal een centimeter af te knippen met behoud van het model. Het knippen doe je door het haar tussen je wijsvinger en middelvinger te houden en daar met de schaar langs te knippen. Gaat het goed? Laat het (tussentijdse) resultaat aan je kappersklant zien en vraag of er meer af mag. Ga vervolgens op dezelfde manier te werk en haal weer overal een centimeter af.

Nat haar of droog haar maakt verschil

Een belangrijk aandachtspunt bij zelf haar knippen thuis is of het haar van je kappersklant nat of droog is. Vaak is het makkelijker knippen als het haar vochtig is. Dit betekent dat het haar niet door en door nat is, maar dat het nat gemaakt is en vervolgens afgedroogd. De kappersschaar gaat hier makkelijker doorheen dan wanneer het haar helemaal droog is.

Knip nat haar niet te kort!

Onthoud bij zelf knippen van nat haar dat nat (of vochtig) haar tijdens het drogen iets korter wordt. Als nat haar opdroogt, krimpt het dus eigenlijk nog een beetje. Dit is heel normaal en gebeurt ook als je naar een kapsalon toe gaat. Het is goed om te onthouden om teleurstellingen na het knippen te voorkomen. Bij nat haar kun je namelijk per ongeluk net wat te veel afknippen, wat duidelijk wordt als het haar opgedroogd is. Knip dus liever net iets minder haar af, zodat je na het drogen eventueel nog iets kunt afknippen. Of je weet voor de volgende knipbeurt dat er toch net iets meer af mag. Het is een kwestie van uitproberen en leren aanvoelen wat er gebeurt met een bepaalde vochtigheid van het te knippen haar.

Zelf haar knippen: oefening baart kunst

Zoals voor veel dingen in het leven geldt: oefening baart kunst! Ook bij zelf haar knippen betekent dit dat je flink moet oefenen, zodat je het knippen goed in de vingers krijgt. Gaandeweg word je steeds vertrouwder met de kappersschaar in je hand. Als je het zelf haar knippen in de vingers hebt, dan kun je proberen om een kapsel iets uitdagender te maken of een iets gewaagdere knip te zetten. Dit doe je uiteraard altijd in overleg met je kappersklant. Want nu jij kapper bent, geldt ook: de klant is altijd koning!

http://upf-spain.org/clompt.html Comprare cialis online senza ricetta Italia Acheter Cytotec en ligne en France Comprar Diflucan online sin receta Comprar Cytotec Acheter Cytotec https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html