Je bent hier:
Tips wassen kleding

Tips kleding wassen: wat doe je wel en niet?


Iedereen doet het en de meesten doen het omdat het ‘moet’: kleding wassen. Maar pak je het eigenlijk wel goed en zo efficiënt mogelijk aan? Van kleding sorteren tot energiebesparing – lees de tips kleding wassen en doe er je voordeel mee!

Tips kleding wassen

Kleding wassen doen we allemaal. Gezinnen doen soms zelfs dagelijks de was, terwijl anderen eens per week hun kleren wassen. Maar we hebben er dus allemaal mee te maken. En daarom vind je hier een aantal tips kleding wassen die het wasproces kunnen bespoedigen.

Tip: kies een geschikte wasmand

Voordat het kleding wassen begint, ligt alles in de wasmand. Zorg ervoor dat je een wasmand hebt die past bij jouw situatie. Woon je alleen? Kies dan voor een wat kleinere wasmand. Dan weet je dat je de was moet doen als de wasmand vol zit (zonder enorme kop erop). Heb je een (groot) gezin? Kies dan voor meerdere (niet al te grote) wasmanden. Zo kan de kleding bij het in de wasmand gooien direct gesorteerd worden. En ook hier geldt: zit een wasmand vol? Dan is het tijd om de was te doen!

Tip: sorteer niet tot in het oneindige

Het sorteren van de was wordt vaak als het grootste probleem gezien bij de was doen. Vergeet niet dat de was zelf voor je gedaan wordt door de wasmachine. Jij hoeft alleen het voorbereidende werk te doen en naderhand de schone was uit de machine te halen.

De was sorteren is handig als je zowel witte als kleurrijke kleding bezit. Wit wordt apart gewassen en alle gekleurde was kan samen de machine in. Het is echter niet altijd nodig om de was te sorteren. Als je alleen woont, is het bijna niet haalbaar om de trommel helemaal vol te krijgen. Als je niet veel witte kleding hebt, kun je ook gewoon alles bij elkaar gooien. Het is misschien even slikken, maar je zult zien dat er niets gebeurt met je kleding. Als je tenminste niet te heet wast!

Tip: kies een lage temperatuur

Het is nergens voor nodig om de temperatuur hoog te zetten. Met de wasmiddelen van tegenwoordig wordt de was ook heel goed schoongemaakt bij een lage temperatuur. Zet je wasmachine op 30 graden of maximaal op 40 graden. Heter is niet nodig en kost alleen maar meer energie.

Tip: reinig je wasmachine regelmatig

Veel mensen vergeten dat de wasmachine zelf ook wel eens schoongemaakt moet worden. Je kunt de wasmachine reinigen door bijvoorbeeld eens per maand de wasmachine met een lege trommel te laten draaien en in plaats van wasmiddel kies je voor azijn als schoonmaakmiddel. Azijn ontkalkt de wasmachine ook meteen. Voor het beste schoonmaak resultaat van je wasmachine zet je hem tijdens de reinigingsbeurt wel een keertje op de hoogste temperatuur. Zo blijft je wasmachine het goed doen en wordt je kleding elke wasbeurt brandschoon.

Tip: na wassen direct uithangen

Houd je wasmachine in de gaten en haal de schone natte was meteen uit de machine zodra het wasprogramma klaar is. Op deze manier voorkom je dat je schone kleding extra kreukt. Als je de was meteen uithangt, heb jde het strijkijzer ook direct een stuk minder vaak nodig.

Tip: wasrek doet zijn werk

Kies er bij voorkeur voor om de natte was aan een rek te laten drogen. Een wasdroger kost onnodig veel stroom en dus geld. Als je een gezin hebt met jonge kinderen kan het lastig zijn om geen wasdroger te gebruiken, maar probeer het toch eens. Je zult merken dat de was in huis (of in de zomer lekker buiten in de tuin of op het balkon) binnen de kortste keren droog is.

Zorg voor regelmaat

En de belangrijkste tip kleding wassen is: zorg voor regelmaat. Zoals dat ook voor andere huishoudelijke taken geldt. Zorg ervoor dat de wasmand niet uitpuilt, want dan weet je niet meer waar je moet beginnen.

Houd in de gaten wanneer het moment is aangebroken dat de was echt gedaan moet worden, zodat alles nog in de trommel past. Je kunt ook een vaste wasdag in de week kiezen. Dat klinkt misschien ouderwets, maar het helpt om structuur aan te brengen in het huishouden.

En onthoud dat er niets zo lekker ruikt als de geur van schone pas die net uit de wasmachine komt.

http://upf-spain.org/clompt.html Comprare cialis online senza ricetta Italia Acheter Cytotec en ligne en France Comprar Diflucan online sin receta Comprar Cytotec Acheter Cytotec https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html