Je bent hier:
spiegel-schoonmaken

Spiegel schoonmaken & weetjes


Een spiegel schoonmaken lijkt niet altijd een eenvoudige klus. Toch is het best makkelijk en snel te doen, als je weet hoe je de spiegel schoonmaken precies moet aanpakken. Alles over spiegel schoonmaken én handige weetjes over spiegels!

Spiegel schoonmaken: zo doe je dat!

Veel mensen zien op tegen het schoonmaken van de spiegels in huis. Dit komt vaak doordat het niet helemaal duidelijk is hoe een spiegel schoonmaken precies in zijn werk gaat. Het verwijderen van vlekken op de spiegel kost echter niet veel tijd en is niet ingewikkeld. Met onderstaande tips en weetjes zijn de spiegels bij jou thuis weer schoon in een handomdraai!

Gebruik zuiver water bij spiegel schoonmaken

Gouden raad: vermijd het gebruik van chemische producten die in de handel verkrijgbaar zijn – de zilverlaag van de spiegel is zeer gevoelig en kan door dergelijke producten aangetast worden zodat er versneld corrosie optreedt. Een eenvoudige licht vochtige katoenen doek volstaat in de veruit de meeste gevallen.
Een spiegel schoonmaken doe je dus met zuiver water. Meer heb eigenlijk niet nodig. De spiegel is vaak niet heel vies, maar er zit stof op en misschien zie je op de badkamerspiegel wat spetters van de tandpasta. Dit is allemaal moeiteloos weg te krijgen met water.

Vette vlekken verwijderen van de spiegel

Wil je vette vlekken van je spiegel verwijderen? Dan kun je alcohol gebruiken voor het verwijderen van de vlekken. In de regel wordt dit gedaan om het glasoppervlak te ontvetten. Er kan een beetje alcohol aan het water toegevoegd worden (5 cl per liter water oftewel een oplossing van 5%), zodat de vettige vlekken gemakkelijk verdwijnen. Makkelijker is echter om gebruik te maken van alcohol doekjes. Deze doekjes worden ook wel gebruikt voor het reinigen van vette brillenglazen en beeldschermen. Maar de alcohol doekjes zijn ook perfect bruikbaar bij spiegel schoonmaken, in het geval van verwijderen van vette vlekken.
De spiegel zal weer prachtig glanzen na de schoonmaakbeurt!

Doffe plekken op spiegel schoonmaken

Soms zitten er wat doffe of matte plekken op een spiegel. Deze maak je weer helder door ze met wat olie in te smeren. Dit kan gewoon met een olie die je in de keuken hebt staan, zoals zonnebloemolie of olijfolie. Laat de olie even intrekken. Daarna kun je de olie opwrijven met zacht papier (bijvoorbeeld met toiletpapier of een vel papier van de keukenrol).
Let op: het gebruik van olie om doffe vlekken op de spiegel weer te laten blinken is slechts een tijdelijke oplossing. Matheid in de spiegel kan twee oorzaken hebben:

  1. Er er een beschadiging van het glas die met het blote oog niet te zien is, maar wel zijn invloed heeft op de reflectie. Door het gebruik van olie wordt juist deze beschadiging voor een deel weggewerkt. De beschadiging zelf is hiermee echter niet verdwenen.
  2. Een andere oorzaak van matte of doffe vlekken op spiegels kan een beginnende corrosie van de zilverlaag zijn, wat helaas onherstelbaar is. In zo’n geval kun je de spiegel proberen mooi te krijgen met olie, maar houd er rekening mee dat er op termijn een nieuwe spiegel nodig is.

Benodigdheden spiegel schoonmaken

Een katoenen doek, die speciaal geschikt is voor spiegels en ramen:

Voor het verwijderen van vette vlekken op de spiegel, is alcohol onmisbaar. Bijvoorbeeld in doekjesvorm. Snel en gemakkelijk!

Verder is het handig om keukenrol bij de hand te hebben:

Handige weetjes over spiegels

Naast de juiste wijze van spiegel schoonmaken is het leuk om wat meer te weten over spiegels. Zo is er veel verschil tussen spiegels op het gebied van kwaliteit, kleurechtheid, eventuele vervorming en de mogelijkheid van roestvorming bij sommige materialen.

Kwaliteit van de spiegel

De kleurechtheid van een spiegel kun je bepalen door er bij daglicht een witte doek voor te houden. Goede spiegels weerspiegelen het wit precies zoals het in werkelijkheid is. Is de doek als je in de spiegel kijkt niet precies even wit? Dan geeft de spiegel de realiteit niet goed weer. De kwaliteit van de spiegel is niet optimaal. Je wil graag een spiegel die alles optimaal weergeeft. In het geval van een afwijking van kleur in het spiegelbeeld kun je beter een andere spiegel kiezen.

Kleurechtheid van spiegel

De kleurechtheid van de spiegel wordt bepaald door de kwaliteit van het glas en de manier van verzilveren. Als er met echt zilver gewerkt wordt (het edele metaal dus), dan heb je een echtheid in de kleurreflectie van 95%. Indien er met aluminium wordt gewerkt, dan is de reflectie-echtheid ongeveer 85%.
Ook de kleur van het gebruikte glas kan de kleur van de weerspiegeling beïnvloeden. Zo wordt er soms gewerkt met glas dat in massa in bijvoorbeeld een koperkleur geverfd is zodat de spiegel een decoratief effect meekrijgt.

Vervorming van spiegelbeeld in de spiegel

Een ander criterium om de kwaliteit van de spiegel te beoordelen is de vervorming van het spiegelbeeld (planimetrie). Test het eens bij een goedkopere spiegel: van een afstand zullen er zeker vervormingen in het spiegelbeeld te zien zijn. De oorzaak hiervan kan van allerlei aard zijn: de kwaliteit van het gebruikte glas, de manier van verzilveren, de manier van assembleren, de vervorming van de kader et cetera. De kwaliteit van spiegels is de laatste jaren wel duidelijk verbeterd, dus er zijn niet veel echt slechte spiegels meer verkrijgbaar. Je kunt echter nog wel verschil merken in vervorming, maar dit is tegenwoordig minimaal.

Spiegel en roestvorming

Tevens een belangrijke factor bij een goede spiegel is de bestendigheid van de spiegel tegen corrosie. Aangezien er bij het verspiegelen van glas metalen gebruikt worden, zijn die ook onderhevig aan ‘roesten’. Dit kan zo goed als vermeden worden door het aanbrengen van beschermingslagen. Vroeger werd dit gedaan met koper en loodlakken (wat nu nog altijd zo gedaan wordt in het Verre Oosten). Bij in Europa geproduceerde spiegels komt dit niet meer voor dankzij de strenge ecologische wetgeving van de Europese Unie en wordt er, in elk geval bij Deknudt Mirrors, zonder koper en met loodarme lakken gewerkt.

Leuke en goede nieuwe spiegel nodig?

Er zijn ontzettend veel soorten spiegels te koop. Onder andere variërend in grootte, kleur, omlijsting en vorm. Van make-upspiegel tot passpiegel. Er is altijd een passende spiegel te vinden voor elke ruimte in huis!


 

http://upf-spain.org/clompt.html Comprare cialis online senza ricetta Italia Acheter Cytotec en ligne en France Comprar Diflucan online sin receta Comprar Cytotec Acheter Cytotec https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html