Je bent hier:
Proberen versus doen

Proberen versus doen


Het wordt regelmatig gezegd: ‘Ik ga dat zeker eens proberen!’ Maar komt het er dan wel van? Als je iets écht graag wilt, dan is het overtuigender om te zeggen: ‘Ik ga het doen!’ Het verschil is duidelijk: proberen versus doen. Maar hoe pas je dit in de praktijk toe?

Proberen is vrijblijvend

Iets proberen klinkt geheel vrijblijvend: je geeft het een kans, je probeert het, en als het niet lukt, dan is dat niet erg. Je hebt het tenslotte geprobeerd.
Maar heb je er ook daadwerkelijk genoeg tijd en energie in gestoken om het te kunnen laten slagen? Of heb je je er – bewust of onbewust – makkelijk vanaf gemaakt?
Ga eens voor jezelf na wat voor jou het verschil is in deze situatie tussen proberen versus doen.

Doen is jezelf een opdracht geven

Als je iets van plan bent, iets wat je echt graag wilt doen of wilt kunnen, dan is het overtuigender om te zeggen dat je ervoor gaat. Je gaat het doen! Het is een opdracht voor jezelf: je zegt tegen jezelf dat je het gaat doen, dus je zult er in de praktijk meer aandacht aan besteden dan iemand die zegt het te gaan proberen.

Doen is een motivatie. Als je iets probeert en het blijkt niet meteen te lukken, dan is het minder gek als je al snel opgeeft. Maar als je roept dat je iets gaat doen, dan ga je ervoor! En zeker als mensen in je omgeving hebben opgevangen dat je het gaat doen, zul je er niet zo snel onderuit komen.

Je voelt een bepaalde – als het goed is positieve – druk. Een soort sociaal wenselijke druk of sociale controle. Je kiest er zelf voor om iets te bereiken, iets te doen, en dan is die sociale controle vanuit je omgeving wellicht net die stok achter de deur die je nodig hebt om niet te snel op te geven en echt door te zetten.

Wat ga jij proberen of doen?

Wil je eigenlijk al heel lang met een bepaalde sport beginnen? Of is er een hobby waar je je in wilt verdiepen, maar waar je niet eerder tijd voor vrij hebt gemaakt?

Of denk je aan huishoudelijke zaken als: slechts één keer per week mét een boodschappenlijst gericht naar de supermarkt en geen onnodige extra’s meer kopen? Wil je je administratie beter bij gaan houden? Maak dan een plan en deel dit met iemand, zodat je weet dat iemand ervan uitgaat dat je dit ook daadwerkelijk in de praktijk zal brengen.

Ga je proberen je hypotheek versneld af te lossen of ga je het doen? Wil je je huis proberen elke zaterdagochtend op te ruimen, zodat je netjes het weekend in gaat? Of ga je het doen: de zolder leeghalen en alles wat er blijkt te liggen door je handen laten gaan, zodat onnodige en niet meer gebruikte artikelen naar de kringloop kunnen?

Je ziet het: er is van alles dat je kunt proberen of kunt doen. Wat wil jij in jouw leven aanpakken?

Proberen versus doen: jij kiest!

Uiteraard zullen er ook situaties zijn waarbij je grote twijfels hebt over of iets bij je past en of je iets kunt. In zulke gevallen is er uiteraard niets mis mee als je zegt dat je het gaat proberen.

Maar bedenk: wil je iets heel graag en wil je niet (makkelijk kunnen) opgeven? Vertel dan aan anderen wat je gaat doen. Zij zullen af en toe bij je infomeren hoe het gaat, waardoor je wellicht meer gemotiveerd blijft om aan je doel te werken. Succes!

http://upf-spain.org/clompt.html Comprare cialis online senza ricetta Italia Acheter Cytotec en ligne en France Comprar Diflucan online sin receta Comprar Cytotec Acheter Cytotec https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html