Je bent hier:
Handige tuinweetjes

Handige tuinweetjes: weg met onkruid, bladluis en meer


Onkruid wieden, nieuwe planten kopen, zaadjes in de grond stoppen, gras maaien, kortom: lekker aan de slag in de tuin! Maar wat doe je tegen dat steeds terugkerende onkruid? En hoe krijg je die ene plant ooit weer vrij van bladluis? Lees de handige tuinweetjes!

Onkruid en gras tussen planten

Heb je net je hele tuin op orde, draai je je om, blijkt er al weer gras en onkruid tussen je planten te groeien! Wat kun je doen om onkruid en gras te verwijderen tussen je planten?

Er is een simpele oplossing: verwijder onkruid en gras tussen tuinplanten met zout water.

Hoe? Los een volle lepel natriumbicarbonaat op in een liter water en begiet daarmee het gras en het onkruid. De pH-waarde van de grond wordt daardoor verhoogd en het groeien van onkruid wordt voorkomen.

Bladluis in plant

Je mooie plant of boompje in de tuin had van die mooie grote bladeren waardoor de plant er heel gezond uitzag. Totdat de bladluizen eraan kwamen. Nu lijkt de plant meer dood dan levend… De bladeren worden door bladluis aangetast. De luizen eten bijna het hele blad op, behalve een paar zeer smalle randjes, waardoor je nog kunt zien waar de bladeren vroeger zaten.

Hoe kun je bladluis in planten zonder gevaarlijke bestrijdingsmiddelen tegengaan? Het antwoord is: met thee!

Bladluizen houden niet van thee. Zorg er dus dat je (sterke) thee niet weggooit, maar sproei de thee over de door bladluis aangetaste plant. Je zult zien dat de bladluis verdwijnt, zodat je plant zich weer kan herstellen.

En als we dan toch met thee in de tuin bezig zijn…
Gebruikte theebladeren vormen een prima meststof voor rozen.

Ongedierte in tuinplanten

Behalve sterkte thee om bladluis mee te verjagen, zijn ook uienschillen handig te gebruiken in de tuin. Planten die last hebben van ongedierte kunnen besproeid worden met een aftreksel van uienschillen. Het ongedierte kan hier niet tegen en zal je plant snel met rust laten.

Goede bemesting voor bloemen

Om je bloemen in plantenbakken in de tuin of op het balkon mooi te houden, is het handig om ze elke maand te bemesten. Hiervoor heb je geen speciale bemesting nodig, want een van de beste bemestingen blijkt koffiedik te zijn!

Hoe? Meng wat koffiedik door de potgrond voor de plantenbakken en strooi elke maand een beetje koffiedik op de aarde. Je zult zien dat je bloemen prachtig bloeien!