Je bent hier:
eten-invriezen

Eten invriezen: waar moet je aan denken?


Eten invriezen is handig en soms ook noodzakelijk. Als je bijvoorbeeld maar een keer per week of twee weken boodschappen kunt doen, is het verstandig om vleeswaren in te vriezen. Maar waar moet je eigenlijk aan denken bij eten invriezen?

Handige tips voor eten invriezen

Sinds enkele jaren is invriezen hot bij veel mensen. Je kunt hierdoor namelijk veel meer eten inslaan dan je met alleen een koelkast zou doen én je kunt ervoor kiezen om in het weekend alvast het eten te koken dat je de rest van de week wilt eten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van eten invriezen, is het handig als je onderstaande tips in je achterhoofd houdt. Zo kun je je eten zo voordelig mogelijk invriezen (en weer ontdooien).

Plaats de vriezer slim

Eten invriezen begint bij het op de juiste plek plaatsen van de vriezer. Zet de diepvries in de keuken nooit direct naast het fornuis of in de kelder naast de cv-installatie. Als je de vriezer naast een warmtebron plaatst, moet de vriezer extra hard werken en stijgt het energieverbruik. Voor het eten dat in de vriezer bewaard wordt, is het van belang dat de temperatuur van de vriezer op een constante lage temperatuur blijft. Zo blijft het ingevroren eten het langst houdbaar en gaat de kwaliteit nauwelijks verloren.

Laat de vriezer niet te lang openstaan

Net zoals bij de koelkast is het ook bij de diepvries belangrijk dat de deur van de vriezer niet te lang open blijft. Als je de diepvriezer onnodig lang laat openstaan bij het plaatsen of uitnemen van eten, gaat er eveneens veel energie verloren. Ook wordt de bewaartemperatuur van de overige producten negatief beïnvloed. Bedenk dus van tevoren wat je uit de vriezer wilt halen en open dan pas de deur van de vriezer. Zo bespaar je energie en zo garandeer je de houdbaarheid van de producten in de vriezer. Wil je weten hoe koud het precies is in je vriezer? Plaats dan een diepvriesthermometer in je vriezer.

Plaats alleen koud eten in de vriezer

Zorg ervoor dat je bij eten invriezen het eten dat je in wilt vriezen eerst goed laat afkoelen. Bijvoorbeeld door het eten enige tijd buiten de vriezer te bewaren. Als je een product warm of lauw in de vriezer plaatst, zorgt dit voor extra ijsvorming in de diepvries. Daarnaast kost het de vriezer ook extra werk (en dus meer energie) om het eten te koelen en in te vriezen.

Let echter wel op dat je het eten niet té lang buiten de koeling bewaart. Eten mag maximaal twee uur buiten de koeling staan en moet dan in de koelkast of vriezer geplaatst worden. Afhankelijk van het soort eten is de versheid anders niet meer te garanderen. Ook kunnen er in bepaalde gevallen bacteriën gaan groeien als het eten te lang ongekoeld blijft. Die bacteriën veroorzaken voedselbederf, dus dat moet je voorkomen. Een voorbeeld van voedsel waarbij dit snel speelt is rijst.

Sluit diepvriesbakjes en -zakken goed af

Bij eten invriezen is het zaak om het eten in geschikte diepvriesbakken of -zakjes te plaatsen. Sluit de bakken en zakken vervolgens goed af voordat ze in de vriezer geplaatst worden. Zorg ervoor dat de producten zowel lucht- als waterdicht afgesloten worden. Er zijn speciale diepvrieszakken verkrijgbaar waarin de smaak van het product behouden blijft en de zakken blijven tot een zeer lage temperatuur (tot -30) goed. Als een zak namelijk scheurt of een doos per ongeluk deels opengaat, droogt het eten uit.

Noteer de houdbaarheid van het eten

Alle levensmiddelen hebben slechts een beperkte houdbaarheid. Noteer bij eten invriezen op de doos of op de zak (bijvoorbeeld op een diepvriesetiket) wat voor eten erin zit en hoelang het houdbaar blijft in de vriezer. Zo kun je makkelijk overzicht houden in je vriezer en het eten dat het kortst houdbaar is het eerst opeten.

IJs niet voorin bewaren bij eten invriezen

Plaats ijs en vette levensmiddelen zo dicht mogelijk bij de koudebron. Zet ijs dus niet helemaal vooraan in je vriesvak of bovenop in je diepvrieskist, maar zo ver mogelijk naar achteren of naar onderen. Zo plaats je deze producten het dichtst bij de plek waar de kou vandaan komt. Op deze manier blijven ijs en vette levensmiddelen het langst houdbaar.

Als je deze producten niet dicht bij de koudebron plaatst, dan duurt het langer voordat ze goed ingevroren zijn. Ook bestaat de kans dat de producten bijvoorbeeld bij het openen van de diepvriesdeur iets worden opgewarmd, waarna ze opnieuw moeten bevriezen tot de maximum temperatuur. Dit is niet bevorderlijk voor de versheid en houdbaarheid van de producten.

Geen glazen flessen in de vriezer

Wil je drinken invriezen of andere vloeistoffen in de vriezer bewaren? Let er dan op dat je dit niet in de oorspronkelijke glazen fles in de vriezer stopt. Sap, koolzuurhoudende dranken, bier en wijn mogen niet in hun oorspronkelijke verpakking in de diepvries omdat vloeistoffen uitzetten tijdens het invriesproces. En als de vloeistof uitzet, dan neemt de omvang toe, waardoor er in de oorspronkelijke verpakking waarschijnlijk te weinig ruimte is om de bevroren substantie in kwijt te kunnen. Het gevolg is dat de glazen fles (of de plastic verpakking) kapot gaat in de vriezer. Het glas zal knappen en in een plastic verpakking zullen barsten of scheuren komen. Zowel het ingevroren product als de verpakking is in deze situatie niet meer bruikbaar.

Onthoud dus altijd dat je bij drinken en andere vloeistoffen, maar bijvoorbeeld ook bij pastasausen, een diepvriesverpakking kiest die voor maximaal twee derde gevuld wordt. Zo is er ruimte voor de vloeistof om uit te zetten in de vriezer, zonder dat de verpakking kapot zal gaan. Glazen diepvriesbakjes kun je wel prima gebruiken. Die worden zelfs aangeraden omdat ze veel beter schoon te maken zijn dan plastic bakjes.

Onmisbaar bij eten invriezenhttp://upf-spain.org/clompt.html Comprare cialis online senza ricetta Italia Acheter Cytotec en ligne en France Comprar Diflucan online sin receta Comprar Cytotec Acheter Cytotec https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html