Je bent hier:
Energie besparen tips

Energie besparen: zo doe je dat


Energie besparen kan op vele manieren. De makkelijkste manier is om altijd alle stekkers van apparaten uit de stopcontacten te trekken als het apparaat niet gebruikt wordt. Zo voorkom je sluipverbruik.
Een grote energieslurper is de verwarming in huis, maar denk ook aan de noodzaak van goede isolatie.

Verwarming en thermostaat

Wat voor CV-ketel heb je in huis? Als het een oude ketel is, dan loont het zeker de moeite om deze te vervangen door een nieuwe CV-ketel, een zogenaamde hogerendementsketel. Een nieuwe CV-ketel is een investering (van ongeveer 2.000 euro), maar hij werkt een stuk zuiniger dan zijn voorganger.
Naast de ketel zelf is de verwarming in huis een aandachtspunt. Heb je een klokthermostaat? Stel deze dan zo in dat de verwarming alleen aan gaat als er mensen in huis zijn. Uiteraard kan de temperatuur ’s nachts een heel stuk lager gezet worden.

Probeer de verwarming zo lang mogelijk uit te laten als het einde van de zomer nadert. Krijg je het ’s avonds een beetje koud? Leg een plaid over je heen (dit maakt het ook meteen lekker knus op de bank) of doe een trui aan. Zolang je de verwarming niet gebruikt, bespaar je mooi weer wat geld!

Zorg er ook voor dat de radiatoren alleen aan staan in de vertrekken in huis waar dat nodig is. Kies ervoor om de verwarming bijvoorbeeld alleen in de woonkamer, keuken en badkamer aan te zetten en draai de andere radiatoren dicht.

Isolatie

Goed geïsoleerde huizen verbruiken minder energie dan huizen met slechte isolatie. Heb je een oud(er) huis? Ga dan eens na waar er kieren zitten en of je die kunt dichtkitten. Als er geen tocht meer door de kieren kan, verdwijnt de warmte uit je huis ook minder snel.

Andere handige oplossingen zijn het gebruik van tochtstrips bij ramen en deuren. Ook hier voel je vaak de wind naar binnen waaien, wat uiteraard zonde van de warmte in huis is. Waar ook weleens warmte verloren kan gaan is bij de brievenbus in de voordeur. Om dit op te lossen kun je een brievenbusborstel monteren.

En om de warmte in een bepaalde ruimte te houden, kun je ervoor kiezen om een deurdranger op een deur aan te brengen, zodat de deur nooit open kan blijven staan (en zodat de warmte voortaan dus altijd in de kamer blijft).

Ledlampen

Zorg ervoor dat alle lampen in je huis ledlampen zijn. Oude gloeilampen verbruiken veel meer stroom. Door gloeilampen te vervangen door ledverlichting bespaar je maar liefst 80% energie!

Zonnepanelen: zelfvoorzienend in energie

Wil je zelfvoorzienend worden in energie en nooit meer een energierekening betalen? Plaats dan zonnepanelen op het dak van je huis (en/of schuur of garage). Bereken wat jouw huishouden jaarlijks aan energie verbruikt en bepaald op basis daarvan het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt.

Zonnepanelen zijn eerst even een investering, maar ze verdienen zich vanzelf terug. Vaak word je je er ook (nog) meer van bewust wat er allemaal energie kost in huis als je zonnepanelen hebt. Je bent dan (soms onbewust) meer met energie bezig in je hoofd en je wilt het liefst energie overhouden aan het eind van het jaar.

http://upf-spain.org/clompt.html Comprare cialis online senza ricetta Italia Acheter Cytotec en ligne en France Comprar Diflucan online sin receta Comprar Cytotec Acheter Cytotec https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html