Je bent hier:
Water besparen

Water besparen: tips!


Water hebben we op verschillende momenten nodig. Uiteraard gebruiken we water als drinkwater en is het nodig bij het koken, maar daarnaast gebruiken we water voor douchen, het toilet doorspelen, de wasmachine en sproeien we in de zomer onze tuin met water. Water besparen is een goed aandachtspunt voor iedereen. En uiteraard betekent water besparen ook: geld besparen!

Buitenklusjes met regenwater

Voor sommige huishoudelijke klusjes hebben we niet per se drinkwater nodig, maar is opgevangen regenwater een prima alternatief. Denk bijvoorbeeld aan de auto wassen en planten watergeven.
Door een regenton te plaatsen kun je regenwater opvangen en gebruiken wanneer jij het nodig hebt. Hiermee bespaar je drinkwater.

Stortbak van toilet

In het toiletreservoir van een oude stortbak kun je een waterstop plaatsen (of een of meerdere met water gevulde frisdrankflessen of iets anders zwaars dat waterbestendig is). Op deze manier vult het reservoir niet na elke spoelbeurt helemaal tot de nok en kost elke keer dat je doorspoelt een derde minder water!

Een modern toiletreservoir kun je instellen op bijvoorbeeld 6 liter, in plaats van de gebruikelijke 9 liter water die elke keer als je doortrekt wegstroomt.

Douchen en kranen

Kranen verbruiken vaak meer water dan nodig is. Een zogenaamde straalregelaar op een kraan bespaart tot wel de helft van het waterverbruik, terwijl je toch gewoon voldoende water uit de kraan krijgt.
Douchen kost dagelijks het meeste water in vrijwel elk huishouden. Elke keer als er iemand doucht verdwijnt er ongeveer 65 liter water. Een heel handige tip is een waterbesparende douchekop. Het douchen blijft even fijn, maar het scheelt je ruim een derde van het water!

Uiteraard kun je ook in de gaten houden hoe lang je eigenlijk doucht. Twee minuten korter douchen per dag bespaart (met een waterbesparende douchekop) zo’n 15 liter water.

Wasmachine

Kies ervoor om alleen de was te doen als je een volle lading hebt. Op deze manier benut je de wasmachine het beste. En ook meteen energiebesparende tips: kies voor een zuinige wasmachine (energielabel A), zodat de wasmachine geen energie slurpt. Probeer zo veel mogelijk op lage temperaturen te wassen, zodat je ook hiermee weer energie bespaart.