Je bent hier:
Huis presenteren bij verkoop

Huis te koop: hoe presenteer je je huis het beste?


Staat jouw huis te koop en vraag je je af of er iets is wat je kunt doen om de verkoop te bespoedigen? Naast een reële vraagprijs kun je best het een en ander doen om je huis zo goed mogelijk te presenteren!

Huis te koop: huispresentatie is belangrijk

De presentatie van je huis is belangrijk. Aangezien je niet weet wanneer er kopers komen en of je die dag of de dag ervoor tijd hebt om je huis op te ruimen is het handig om je huis, zolang het te koop staat, altijd opgeruimd te hebben.

Tip: opruimen

Zorg ervoor dat er zo min mogelijk spullen rondslingeren. Geen stapels kranten en tijdschriften op tafel. Leg deze direct bij het oud papier of bewaar tijdschriften in een doos in een kast.

Tip: (geen) accessoires

Accessoires in huis zijn vaak erg persoonlijk en voor sommige potentiële kopers is het lastig om jouw ‘rommeltjes’ weg te denken uit de vensterbank, van tafel of uit de badkamer. Berg zo veel mogelijk rommeltjes op, zodat je huis ‘clean’ overkomt. Met een mooie groene plant, een fruitschaal en een of enkele (niet te veel!) kaarsjes kleed je je huis aan voor de verkoop. Alle overige spullen gaan in dozen en uit het zicht.

Tip: niet te vol huis

Zorg er ook voor dat je huis niet te vol staat. Een vol huis lijkt namelijk kleiner en je wilt natuurlijk dat je huis zo ruimtelijke mogelijk overkomt! Sla eventueel wat meubels op, zodat je huis wat leger is dan normaal. Geef potentiële kopers de ruimte in je huis, zodat ze zelf in gedachten alvast met de inrichting aan de slag kunnen. Een huis dat niet te vol staat lijkt meer mogelijkheden te hebben dan een overvol huis. (Uiteraard is dat niet zo, want je verkoopt je huis zónder spullen, maar sommige kijkers kunnen daar moeilijk doorheen kijken. Kom ze dus zo veel mogelijk tegemoet.)

Tip: onderhoud in huis

Probeer je huis zo te presenteren dat het er heel verzorgd uitziet. Is de deurbel kapot? Repareer die dan. Is er een muur in de hal wat groezelig geworden door de jaren heen? Smeer een nieuwe laag witte verf op de muur en de ontvangst in je huis is direct heel anders. Geef potentiële kopers geen reden om af te haken naar aanleiding van achterstallig onderhoud.

Succes met de verkoop van je huis!