Je bent hier:
Uitgaven overzichtelijk houden

Uitgaven overzichtelijk houden


Geld is heel handig, als je het hebt. Maar geld kan ook veel zorgen veroorzaken. Om zo goed mogelijk met je geld om te gaan, is het raadzaam om je uitgaven inzichtelijk te maken. Overzicht en inzicht zijn nauw verbonden als het om geld gaat. Ontdek waarom!

Geld en uitgaven overzichtelijk

Weet jij hoeveel geld je elke maand binnenkrijgt en hoeveel je uitgeeft? Geen ruwe schatting, maar tot op enkele tientjes nauwkeurig? En weet je ook waaraan je je geld uitgeeft?

Als je overal ‘ja’ op kunt antwoorden, dan doe je het heel goed! Het is heel belangrijk om overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven. Als je het lastig vindt om overzicht te krijgen, dan kun je beginnen met het bijhouden van je uitgaven.

Inkomsten en uitgaven noteren

Schrijf gedurende een hele maand op wat je uitgeeft en waaraan. Noteer elke dag of er nog uitgaven zijn geweest. Zo vergeet je geen enkele kostenpost en ‘verdwijnt’ het geld niet zomaar zonder dat je weet waar het naartoe is gegaan. Houd je uitgaven overzichtelijk.

Behalve je uitgaven is het ook noodzakelijk dat je precies weet wat er binnenkomt. Heb je salaris of een uitkering? Zijn er wellicht nog toeslagen waar jij (of je gezin) recht op hebt en die je ontvangt? Denk hierbij aan huurtoeslag, kinderbijslag, zorgtoeslag, alimentatie of andere inkomstenbronnen.

Noteer op een aparte pagina welke inkomsten er gedurende de maand binnenkomen en op welke dag van de maand dat gebeurt. Zo zie je meteen waarom je halverwege de maand wellicht vaak rood komt te staan of waarom je aan het eind van de maand net wat geld tekort komt.

Eerst overzicht, dan inzicht

Nu je al je inkomsten en uitgaven letterlijk op een rij hebt gezet, kun je categorieën maken waarin je je uitgaven verdeelt. Hoeveel geld heb je deze maand aan boodschappen uitgegeven? Bedenk zelf welke categorieën je wilt gebruiken (denk naast boodschappen bijvoorbeeld aan woonlasten, energie, verzekeringen, internet en telefonie, verzorging, huishouden, kleding, leuke dingen, reiskosten).

Had je van tevoren verwacht dat je zoveel zou uitgeven aan boodschappen? Of verbaas je je over de categorie ‘leuke dingen’? Door je uitgaven op deze manier te bestuderen, krijg je inzicht in je uitgavenpatroon en in je financiële situatie. Kun je ergens geld besparen?

Uitgaven overzichtelijk

Je uitgaven overzichtelijk houden is niet veel werk áls je eenmaal een kasboek of een Excel-sheet hebt en je jouw categorieën hebt geformuleerd.

Ook als je maandelijks wel uitkomt met e geld, is het handig om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Zo heb je altijd overzicht en kun je, als er opeens inkomsten wegvallen, meteen zien waar je eventueel op kunt bezuinigen.

http://upf-spain.org/clompt.html Comprare cialis online senza ricetta Italia Acheter Cytotec en ligne en France Comprar Diflucan online sin receta Comprar Cytotec Acheter Cytotec https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html