Je bent hier:
NIBUD gedragsregels

Gedragsregels van Nibud om geld over te houden


Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft onderzoek gedaan naar eventuele betalingsproblemen bij Nederlandse huishoudens. Hieruit komt voort dat 45% van de huishoudens in Nederland elke maand moeite heeft om rond te komen. Wat kunt u hieraan doen?

Behoort u tot de 45% Nederlandse huishoudens die elke maand geld tekortkomen? Misschien herkent u het wel dat u aan het eind van uw geld nog een stukje maand overhoudt. En u bent zeker niet de enige! Bij 40% van de huishoudens is het zelfs zo dat er een of meerdere betalingsachterstanden zijn ontstaan.

Tijd om in te grijpen! Het Nibud geeft voorlichting over hoe mensen het beste kunnnen omgaan met geld. Het salaris of de uitkering die maandelijks binnenkomt is de basis voor het huishouden, dus het is belangrijk om te weten hoeveel u daadwerkelijk te besteden heeft.

Gedragsregel 1 Nibud: grip houden

Weet u hoeveel geld er bij u binnenkomt gedurende een maand? De eerste gedragsregel van het Nibud is: grip houden. Als u weet hoeveel geld er binnenkomt, weet u ook dat er niet méér geld uitgegeven kan worden dan dat bedrag.

Verdiep u eens in uw inkomsten en uitgaven. Als u op een rijtje zet hoe een gemiddelde maand in uw huishouden er financieel uitziet, bent u goed bezig. Inzicht is het sleutelwoord. Als u geen idee heeft hoeveel er elke maand uitgegeven wordt, dan is het lastig om aan te geven waarom u niet voldoende geld lijkt te hebben elke maand.

Als u eenmaal uw financiële situatie op paper (of in Excel) heeft gezet, dan is dat een goede start. U heeft weer grip op uw inkomsten en uitgaven. En u zult merken dat dit al een behoorlijke stap in de richting van een betere financiële situatie is.

Gedragsregel 2 Nibud: jaarplanning maken

De tweede gedragsregel van het Nibud is het opstellen van een jaarplan. Dit lijkt misschien lastig, zo op het eerste gezicht. Want hoe weet u nú al hoe het jaar zal verlopen? Toch heeft het veel zin om een globaal jaarplan op te stellen, want u kunt al heel wat kostenposten op een rij zetten.

Hoeveel salaris, uitkering en andere inkomsten komen er in een jaar tijd bij u binnen? Vergeet niet om eventuele toeslagen en vakantiegeld ook mee te rekenen.

Als alle inkomsten genoteerd zijn, is het tijd om de uitgaven te noteren. Denkt u hierbij aan uw huur of hypotheek, de jaarlijkse heffingen (afvalstoffen, riolrecht, waterschap), eventuele vaste aflossingen aan overige schulden, verzekeringen (zorgverzekering, woonhuisverzekering etc.), boodschappen (gemiddeld per maand en dan keer 12 maanden), kleding, huishouden, huisdieren, autogerelateerde kosten (niet alleen verzekering en wegenbelasting, maar ook bezinekosten).

En niet te vergeten: vakanties! Waar wilt u dit jaar naartoe gaan en welke kosten zijn hieraan verbonden? Zijn er nog andere uitjes gepland? Neem bij twijfel een ‘potje’ op in uw jaarbegroting waarmee u deze kosten kunt dekken.

Is uw jaarbegroting klaar? Dan ziet u – als het goed is – in een oogopslag hoeveel er dit jaar binnenkomt én hoeveel er uit zal gaan.

Ziet u op basis van deze jaarplanning nu al dat er meer uitgaat dan binnenkomt? Dan is het noodzakelijk om te kijken waar u op kunt besparen en het is mogelijk om te kijken of u wellicht extra inkomsten kunt genereren.

Gedragsregel 3 Nibud: sparen

Tot slot vindt het Nibud sparen erg belangrijk voor huishoudens. De derde gedragsregel is dan ook er maandelijks 10% van het inkomen gespaard moet worden. Op deze manier is er altijd een geldbedrag achter de hand voor onvoorziene uitgaven en creëert u een buffer.

Het is het beste om elke maand automatisch een deel van uw inkomsten naar uw spaarrekening te laten overschrijven. Maar u kunt uiteraard ook zelf elke maand kijken hoeveel er die maand gespaard kan worden. Als er maar elke maand iets naar de spaarrekening overgeschreven wordt, dan is dat al een mooie stap!

Betalingsproblemen kunnen iedereen overkomen

Het Nibud geeft aan dat betalingsproblemen bij alle inkomensgroepen voorkomen. Het betreft dus niet alleen de lagere inkomens die betalingsproblemen ervaren.

Ook uw rijke buurman bij wie maandelijks duizenden euro’s binnenkomen, kan betalingsachterstanden hebben. Hij kan namelijk net zo goed als u elke maand méér uitgeven dan er bij hem binnenkomt.

Het gaat erom dat iedereen de juiste keuzes maakt met het geld dat er maandelijks te besteden is.

http://upf-spain.org/clompt.html Comprare cialis online senza ricetta Italia Acheter Cytotec en ligne en France Comprar Diflucan online sin receta Comprar Cytotec Acheter Cytotec https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html