Je bent hier:
Financiële beslissingen

Financiële situatie: overzicht krijgen én houden


Weet jij hoe jouw financiële situatie er precies uitziet? Welke vaste lasten heb je en wat ben je daarnaast per maand nog kwijt aan boodschappen en andere dingen? Om goed overzicht te krijgen en te houden, is het verstandig om je uitgaven bij te houden. En daar is de start van een nieuw jaar een mooi moment voor!

Financiële situatie: alles op een rij

Houd jij je bezig met rekeningen betalen, controleren wat er is afgeschreven van de rekening en pinnen in de supermarkt? Of wil je het liever niet weten? Het is handig om altijd te weten hoe je ervoor staat. Ook als je partner jullie geldzaken regelt, is het fijn om te weten wat jullie financiële situatie is. Zo kunnen jullie eventueel overleggen over bepaalde uitgaven en samen onderzoeken of er goedkopere alternatieven zijn.

Goedkoop winkelen

Financiën klinkt als een saai woord, maar het is hartstikke belangrijk én interessant. Ook het eventueel moeten bezuinigen hoeft niet naar te zijn. Je kunt het ook zien als een spel! Het is bijvoorbeeld best een uitdaging om te ontdekken waar je het goedkoopst boodschappen kunt doen, welke producten er waar het voordeligst zijn. Structureel besparen kan!

Je hoeft niet voor elk product naar een andere supermarkt toe, maar je kunt voor jezelf categorieën maken waarbinnen je bekijkt waar je het beste kunt winkelen. Denk bijvoorbeeld aan: eten & drinken, dierenvoeding, drogisterijartikelen, kleding, doe-het-zelfmaterialen. Er zijn zo ontzettend veel winkels dat het de moeite loont om je er eens goed in te verdiepen. Straks houd je op een gemakkelijke manier net wat meer geld over waarmee je misschien weer iets anders kunt doen of dat je kunt sparen voor bijvoorbeeld een vakantie.

Vaste lasten verlagen

Het is raadzaam om alle vaste lasten eens goed onder de loep te nemen en te kijken of het mogelijk is om de kosten te verlagen. Je maakt deze kosten elke maand opnieuw, dus een besparing is niet eenmalig, maar komt elke maand weer terug. Er zijn vergelijkingssites voor goedkope energieleveranciers, verzekeringen, internetaanbieders en telefoonaanbieders. Je zult merken dat er vrijwel altijd ergens een besparing mogelijk is voor je.

Woonlasten zijn vaak wat lastiger te verlagen omdat je niet zomaar naar een andere woning verhuist. Maar als je van plan bent om te verhuizen of als je een huurwoning hebt met een behoorlijk hoge huur, dan is het interessant om alvast eens te kijken naar alternatieve (huur)woningen. Als je ergens voor 100 euro minder per maand kunt huren, dan levert dat op jaarbasis al 1200 euro op!

Financiële situatie op (digitaal) papier

Noteer je bevindingen op papier of zet alles op een rij in een Excel-sheet. Ook is het handig om je inkomsten en uitgaven digitaal bij te houden. Zo kun je altijd gemakkelijk en snel zien hoe je ervoor staat en op welke kostenpost je eventueel (extra) moet bezuinigen.

Ook als je niet hoeft te bezuinigen is het belangrijk om je financiële situatie te kennen en overzichtelijk te houden. Je weet namelijk nooit wat er gebeurt, waardoor je alsnog zult moeten bezuinigen. En mocht je echt genoeg geld hebben, dan is het alleen maar leuk om in een sheet bij te houden hoeveel er elke maand naar je spaarrekening kan!

http://upf-spain.org/clompt.html Comprare cialis online senza ricetta Italia Acheter Cytotec en ligne en France Comprar Diflucan online sin receta Comprar Cytotec Acheter Cytotec https://chicoxavierofilme.com.br/clomid.html