Je bent hier:
Bitcoins-opslaan-in-wallet

Bitcoins bewaren in een wallet (online of offline)


Als je bitcoins koopt, schaf je digitale munten aan. Deze crypto valuta moet je ergens opslaan, omdat deze bitcoins immers jouw eigendom zijn. Bitcoins bewaren in een wallet is een gebruikelijke manier om crypto currency op te slaan. Je kunt kiezen voor bitcoins bewaren in een wallet die online staat of je kiest voor een offline wallet.

Bitcoins bewaren in een wallet online

Als je bitcoins of andere crypto’s koopt, kun je deze bewaren in een online wallet (een online portemonnee). Vooral mensen die voor het eerst kennismaken met crypto currency kiezen vaak voor een online wallet. De naam geeft al aan dat het om bewaarmethode gaat die zich ergens op internet bevindt.

In een online wallet worden meestal geen heel hoge bedragen bewaard. Het online hebben staan van je crypto’s kan een (extra) risico zijn. De website waar jij je online wallet hebt staan, kan onbedoeld tijdelijk offline gaan of hackers kunnen proberen om bij je online crypto currency te komen.

Bitcoins bewaren in een wallet online wordt echter zo goed mogelijk beschermd door de aanbieders van deze wallets. Een voorbeeld van een website waar je je crypto munten in een digitale portemonnee kunt opslaan is Coinbase.

Het aanmaken van een online wallet gaat redelijk snel, dus daarom wordt hier vaak door beginnende crypto handelaren voor gekozen. Je registreert je bij de betreffende website, maakt een account aan en vaak moet je je identificeren, zodat de online wallet verstrekker weet wie je bent.

De meeste websites waar je een online wallet kunt hebben, zijn tevens websites waar je je crypto valuta direct kunt kopen of verkopen. Zo heb je alles op één plek beschikbaar.

Bitcoins bewaren in een wallet offline

Mensen die meer ervaring hebben met handelen in crypto curreny, zoals bitcoin en ripple, kiezen vaak voor het bewaren in een wallet die offline is. De eerdergenoemde gevaren van hacken of het offline raken van een online wallet worden hiermee voorkomen.

Er zijn verschillende offline wallets beschikbaar:

1. Bitcoins bewaren in een wallet offline op je mobiele telefoon. Deze offline wallet is een app op je telefoon waar je je crypto munten naartoe stuurt. De app bewaart de digitale valuta voor je. Als je de bitcoins of andere crypto urrency weer wilt verkopen, zend je deze vanuit de app op je telefoon naar de website waarop je de verkoopdeal sluit.

2. Bitcoins bewaren in een wallet offline op je laptop of computer. Dit is vergelijkbaar met de wallet op je mobiel, alleen bewaar je de crypto currency nu via bepaalde software op je laptop of computer. Je crypto’s staan offline en worden lokaal opgeslagen.

3. Bitcoins bewaren in een wallet offline in een hardware wallet. De hardware wallet is een USB-stick die je kunt verbinden met je laptop of computer. Via deze verbinding kun je jouw bitcoins of ripples naar de USB-stick versturen. Deze hardware wallet koppel je daarna los van je laptop of computer en de crypto currency staan veilig offline opgeslagen.

Bitcoins bewaren in een wallet: beveiliging

Voor alle genoemde bewaarmethoden geldt dat er vaak meerdere wachtwoorden nodig zijn om bij de bitcoins te komen. Dit wordt tweestapsverificatie genoemd. Naast een gewoon wachtwoord wordt er dan een extra beveiliging toegevoegd.
Dit gebeurt vaak door middel van een cijfercode die elke 30 seconden wisselt. De cijfercode genereer je via een app op je telefoon. Via deze methode kan iemand die jouw wachtwoord weet niet direct bij je crypto’s.

Ook is er bij elke wallet een herstelmethode. Mocht je je wallet kwijtraken (bijvoorbeeld je hardware wallet, oftewel de USB-stick waarop je je bitcoins of andere crypto valuta bewaart), dan is er een laatste redmiddel. Veelal wordt er gewerkt met een lange reeks woorden die samen één wachtwoord vormen. De reeks woorden bestaat uit ruim twintig woorden, die je zelf geselecteerd hebt uit de gegeven selectie. Het is dus erg belangrijk om deze herstelmethode goed te bewaren.

Als je het risico wilt spreiden bij grote bedragen aan crypto currency, dan is het raadzaam om voor verschillende wallets te kiezen. Mocht de ene wallet om wat voor reden dan ook verdwijnen, dan ben je niet in één klap al je geld kwijt.