Je bent hier:
Bitcoins-kopen-hoe

Bitcoin kopen hoe doe je dat? En wat zijn de risico’s van bitcoins kopen?


Bitcoin kopen hoe doe je dat? Dat is een vraag die steeds meer mensen zichzelf stellen. Bitcoin en andere crypto currency duiken regelmatig op als onderwerp van nieuwsitems of in gesprekken. Het lijkt alsof iedereen er opeens mee bezig is. Maar hoe kom je eigenlijk aan bitcoins? En waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van bitcoins of andere crypto munten?

Bitcoin kopen hoe doe je dat?

Bitcoins kun je op verschillende manieren kopen. Ga eerst na of je bitcoins wilt kopen of misschien liever andere digitale valuta. Bitcoins zijn de bekendste crypto valuta, maar er zijn honderden andere digitale munten te koop.

Als je bitcoins gaat kopen, kun je dat doen via een van de volgende mogelijkheden:

1. Bitcoins kopen bij een online wisselkantoor. Dit is een website die handelt in bitcoins en andere crypto’s. Je kunt bij een online wisselkantoor aangeven hoeveel bitcoins je wilt kopen tegen welke prijs en zo kun je bitcoins in je bezit krijgen. Bekende online wisselkantoren zijn BTCdirect en Bitonic.

Je betaalt de koers in euro’s en je kunt de bitcoins op elk moment weer verkopen via het online wisselkantoor. Het online wisselkantoor berekent commissie over elke transactie, waardoor zij geld verdienen aan de handel in digitale munten.

2. Bitcoins kopen via een (exchange) platform waar kopers en verkopers van crypto munten samenkomen. Het platform verkoopt zelf geen bitcoins, maar de gebruikers van het platform kunnen hun bitcoins aan elkaar verkopen tegen euro’s.

Het platform maakt dit mogelijk en berekent dan ook een kleine fee als vergoeding voor het uitwisselen van crypto’s tussen gebruikers. Een voorbeeld van een exchange platform is Kraken.

3. Ook kun je bitcoins kopen van iemand anders, zonder tussenkomst van een online wisselkantoor of een exchange platform. Je koopt de digitale valuta rechtstreeks van een ander via een digitale marktplaats, zoals LocalBitcoins.com. Hier worden gebruikers minder ‘gecontroleerd’, waardoor je redelijk anoniem kunt handelen in bitcoins.

Dit vormt tevens een risico bij het kopen of verkopen. Als je kiest voor deze manier om bitcoins te kopen, dan is het raadzaam om goed te kijken naar beoordelingen van andere gebruikers die al eens gehandeld hebben met de (ver)koper die jij op het oog hebt.

Bitcoin kopen risico’s: waar rekening mee houden bij kopen van bitcoins?

Het klinkt heel aantrekkelijk: bitcoins kopen voor een bepaald bedrag, even afwachten en vervolgens zijn de bitcoins een stuk meer geld waard dan het bedrag waarvoor jij ze gekocht hebt! Dit is de ideale situatie. Het is echter een risicovolle investering die je doet, want het is ook mogelijk dat de bitcoins van de ene op de andere dag een stuk minder waard worden.

Bedenk dus van tevoren goed hoeveel geld je kunt missen en stop niet al je spaargeld in bitcoins of andere crypto currency. Kies voor een bedrag dat je letterlijk kunt missen. Het kan namelijk gebeuren dat het bedrag waarvoor je bitcoins koopt, een stuk lager zal zijn bij de eventuele verkoop van de bitcoins. Je geld wordt een online belegging met soms extreme ups én downs…

Houd dus altijd een groot deel van je spaargeld op je spaarrekening bij de bank, zodat je niet in de problemen komt als de wasmachine kapotgaat of als de belastingdienst een naheffing stuurt. Bitcoins kun je op elk gewenst moment weer verkopen voor euro’s, maar het bedrag fluctueert enorm. Dit betekent dat je dus niet kunt denken dat hetzelfde bedrag waarvoor je bitcoins koopt, ook daadwerkelijk weer bij jou terugkomt op je bankrekening.

Er zijn geen garanties bij het kopen van bitcoins en er is een grote mate van onzekerheid over de waarde van de gekochte bitcoins. De waarde kan stijgen, waardoor je in korte tijd veel geld verdient. De waarde van je bitcoins en andere crypto valuta kan echter ook sterke dalen, waardoor je inzet opeens halveert (of zelf nog lager wordt). Houd dit dus altijd in je achterhoofd en kies bewust voor een bepaald bedrag dat je gaat investeren in bitcoins.